TRZCINEC K/LUBARTOWA
Re: BOCIANY- TRZCINEC K/LUBARTOWA
Powrót na nocleg
I nagle myślałam, ze jest jeden. A tu kukuk, są dwa
I nagle myślałam, ze jest jeden. A tu kukuk, są dwa
Obraz jest niewyraźny. Jeszcze są oba bocianki, ale na pewno za kilka dni już ich nie zobaczymy. Są nielegowe, wiec poleca prawdopodobnie jako jedne z pierwszych.
Przepiorek i Trzcinka jeszcze nie odleciały.
Wprawdzie jeden z nich wlasnie wrócił i zaraz gdzieś jeszcze poleciał, ale o tej porze, to tylko odloty na pobliski komin, lampe etc.
Wprawdzie jeden z nich wlasnie wrócił i zaraz gdzieś jeszcze poleciał, ale o tej porze, to tylko odloty na pobliski komin, lampe etc.
Jednego nie ma już od 16.08. Drugi jeszcze wczoraj był, ale dzisiaj już się nie pokazał. Czyzby odleciał?
PIA ,PRAWDOPODOBNIE ODLECIAŁ I JUŻ NIE PRZYLECI .DZISIAJ PUSTO

TRZCINEC K/LUBARTOWA
Przekaz na razie nie działa. Ale z informacji Pawła na gnieździe pokazała się parka bocianów i wczoraj nocowały. Fotka z jednym bociankiem autorstwa Pawła.
Re: TRZCINEC K/LUBARTOWA
Przez weekend bocianki mocno pracowały, aby przyszykować się do lęgu. Gniazdo sporo się rozbudowało, a Przepiórek i Trzcinka wydają się być bardzo dobrymi kandydatami na rodziców.

JEST JUŻ PODGLĄD .WIECZOREM BYŁA WYMIANA NA DOŁKU
.

.

TRZCINKA OBEJMUJE OPIEKĘ NAD JAJECZKAMI
NIE DOCZEKAŁ SIĘ SWOJEJ KOLEJKI WIĘC FRUUU W TEREN
Moze za 2-3 dni będziemy tutaj widzieć kiwaczki. Nie było zamiany. Śmieć znosi budulec do gniazda. Samica wysiaduje. Pada deszcz i widoczność jest nienajlepsza.
W KOŃCU TRZCINKA MIENIŁA PRZEPIÓRKA
PRZEPIÓREK PRZYLECIAŁ TOWARZYSZYĆ TRZCIŃCE ,WE DWOJE ZAWSZE RAZNIEJ .TRZCINKA PRZEZ CHWILKĘ ZAJĘLA SIĘ DOŁKIEM Z JAJECZKAMI
Samiec dzisiaj znosił dużo galazek, zbudował zasieki. Przyniósł również ściółkę. Samica wysiaduje. Co chwile oglądała jajka i je przewracała. Siedząc na jajach „ rozmawiała”, ciagle klekocząc. Może już czuje ruchy w jajku. Tutaj będzie bardzo ciężko dojrzeć kiwaczki. W dołku jest również biała szmata, która może nas zmylić. No cóż, czekamy.
Tutaj jest już pierwsze pisklę 

O godz. 12:30 było karmienie, widać łebek jak się rusza.

O godz. 12:30 było karmienie, widać łebek jak się rusza.

Nadal nie widać ile maja już kiwaczkow. Czasami wydaje mi się ze dwa, albo trzy. Potem znowu myśle, ze jeden. Dyżur na gnieździe pełniła Trzcinka. Przepiórek przyniósł do gniazda sianko, ale z siankiem również sznurek. Oj nie podoba mi się to. Położył to w pobliżu dołka.
Potem nakarmił maluszki, wyczyścił dołek po jedzeniu i odleciał. Trzcinka cały czas czekała na koronie gniazda. Po odlocie samca, znowu zasiadła na dołku.

MIGNĘŁA MI NA MOMENT JEDNA GŁÓWKA .ŻE TEŻ TAK SIĘ OKOPALI
Na 100% są trzy maluszki, może nawet jest mały czwarty. Zamiana rodzicow i karmienie.

Sa nadal trzy łebki. Jeszcze nie jest nam dane je podziwiać, ale może za dzień albo dwa je zobaczymy.
Sa cztery łebki, trudne do uchwycenia w tych zasiekach. Była zamiana i śniadanko.

Zmiana i jedzonko dla maluszków
SZYBKO ROŚNIE TA CZWÓRECZKA A I APETYT TEZ IM DOPISUJE