SMEDAGER - DANIA
Re: BOCIANY- SMEDAGER - DANIA
Sorry wczoraj przegapiłam napad i walkę samców o Conni.
Młody niemiecki samiec, który był w pierszych dniach z Conni i został wypędzony z gniazda przez obecnego starszego już samca, postanowił ze zdobędzie samice i gniazdo. Doszło do starcia, ale niestety nie dał rady.
Takie dokładne wiadomości mozna mieć tylko dzięki odczytaniu obrączek, które tutaj akurat maja wszystkie trzy bociany.
Filmik z walki w poniższym artykule ze strony TVS Storkene.dk/TV SYD ( zrzuty z filmiku).
https://www.tvsyd.dk/storkene-2023/efte ... til-paaske
Dzisiaj nie zauważyłam żadnych niepokojących zachowań.
Młody niemiecki samiec, który był w pierszych dniach z Conni i został wypędzony z gniazda przez obecnego starszego już samca, postanowił ze zdobędzie samice i gniazdo. Doszło do starcia, ale niestety nie dał rady.
Takie dokładne wiadomości mozna mieć tylko dzięki odczytaniu obrączek, które tutaj akurat maja wszystkie trzy bociany.
Filmik z walki w poniższym artykule ze strony TVS Storkene.dk/TV SYD ( zrzuty z filmiku).
https://www.tvsyd.dk/storkene-2023/efte ... til-paaske
Dzisiaj nie zauważyłam żadnych niepokojących zachowań.
Conni nie dopuszcza samca. Ciagle blokuje każde zbliżenie. Widziałam tylko jedna kopulacje. Jak już mu się udało wejść, to Conni go zrzucała.
Caly dzień przygotowywały gniazdo i dołek
Co mnie martwi to wiele nieudanych zbliżeń i ciagle bloki ze strony Conni. Dlaczego ona go nie dopuszcza?
Co mnie martwi to wiele nieudanych zbliżeń i ciagle bloki ze strony Conni. Dlaczego ona go nie dopuszcza?
Brawo. Maja pierwsze jajko. Doczytałam pod kamerka , ze w międzyczasie od kilku dni na gnieździe jest znowu młody bocian z Niemiec ( brat samicy, która jest z Clyde ). Może dlatego te krycia są jeszcze takie nieśmiałe i Conni tez się inaczej zachowuje od kilku dni.
Brawo Conni i „Młody”

Brawo Conni i „Młody”

DZISIAJ JUŻ SĄ TRZY JAJECZKA 

Wczoraj o 20:30 Connie złożyła piąte jajo.
Na stronie internetowej opiekunów gniazda, piszą ze może być szóste. Para jest bardzo zgrana i są w sobie „zakochani”.

Pisza również, że para bocianów w Jejsing ( może się czegoś nauczyć od pary Smedagerów. Ponieważ według Jess Frederiksen ( opiekun) wydaje się, że Annika i Clyde nie są tak harmonijni.

Na stronie internetowej opiekunów gniazda, piszą ze może być szóste. Para jest bardzo zgrana i są w sobie „zakochani”.

Pisza również, że para bocianów w Jejsing ( może się czegoś nauczyć od pary Smedagerów. Ponieważ według Jess Frederiksen ( opiekun) wydaje się, że Annika i Clyde nie są tak harmonijni.

WIECZORNA ZMIANA W OPIECE PIĘCIU JAJECZEK .DYŻUR PRZEJĘŁA CONNIE
ZMIANY NIE BYŁO ,CONNIE BEDZIE DALEJ SPRAWOWAŁA OPIEKĘ
Ale było odstraszanie. Całość przeganiania odegrała się poza gniazdem.
Trwa konkurs na imię dla nowego samca/ partnera Connie. Ciekawe co wybiorą.
SMEDAGER - DANIA
PRZETURLANIE JAJECZEK ,POPRAWIENIE SIANKA W DOLKU I POWRÓT DO OGRZEWANIA
Re: SMEDAGER - DANIA
Ale intensywnie czyścił sobie pióra. Myślałam ze sobie lotki powyrywa, tak mocno ciągnął.
Jedna kamerka jest zbliżona na dołek. Czekamy na kiwaczki. Jajka na razie są jeszcze całe.
Brawo są już dwa maluszki i pip. Może jeszcze dziś wieczorem wykluje się trzeci.

Żal....dziś jeden jest bystry, zajada, a dwa leżą, chyba odeszły! 

Gama tak, niestety dwa maluszki odeszły. Nie wiadomo co było przyczyna zgonu. Mogły być słabe i wycieńczone procesem klucia
Wczoraj wykluł się jeszcze jeden. Teraz są dwa skrzaciki i jedno jajo. Trzymamy kciuki za te maleństwa..

Dzisiaj to mają wszystko wyiskane 
Aż jeden z wrażenia nogę wyciągnął.

Aż jeden z wrażenia nogę wyciągnął.

Młode bardzo się ucieszyły z powrotu drugiego rodzica.
W nagrodę dostały posiłek.

W nagrodę dostały posiłek.
Samica wróciła na gniazdo cała mokra, musiała się gdzieś kapać. Młode dostały jedzonko.