MIERZYN, ZACHODNIO -POMORSKIE
Re: MIERZYN, ZACHODNIO -POMORSKIE
MOŻE JUŻ DZISIAJ BĘDZIE ,DŁUGO SIEDZIAŁA NA DOLKU
Dzisiaj Miła bardziej trzyma się gniazda, poleguje bo do tej pory to polegiwał on. Może to dzisiaj ujrzymy jajo ?
Już miałam nadzieję, że będzie jajo ale gdzie tam, poleżała trochę. Wstała, on leży , ona stoi 

Rano zastałam trzy nogi w gnieździe, 2 jej i 1 jego, czyli dwa bociany w gnieździe. Ona chwilę poleżała, on próbował produkować jajeczka. Wstała, wyczesała piórka i fruu na pola i łąki. On zajął dołek i go grzeje.
Dzisiaj 10 dni od jej przylotu czyli jajo już powinno być, czy będzie w ogóle?
Dzisiaj 10 dni od jej przylotu czyli jajo już powinno być, czy będzie w ogóle?

Niestety nadzieja przysnęła jak bocian wstał. W dołku tylko szmata. Jaja nadal nie ma.

Jeeest, w końcu jest, w trzynastym dniu od przylotu Miła zniosła jajo. Dzisiaj od rana często leżała, podejrzewałam, że może być jajo. No i jest. Trochę późno ale jeszcze zdążą wychować maluchy. Pojutrze czekamy na następne

Jajo znoisła o 22.07.24
Dzisiaj wieczorem czekamy na drugie jajeczko. Dużo wysiadują już od pierwszego jajka.Może jest zimno i mokro.
Jest drugie jajo 
. Zniosła je późno, ja nie doczekałam.
Piękny jest bardzo zaangażowany w wysiadywanie, w opiece nad tymi jajkami. Najchętniej wysiedziałby je w tydzień
Tak jak wspomniała Pia jajo wysiadywane od pierwszego, może faktycznie ze względu na pogodę?
Jutro czekamy na kolejne i fanie by było, gdyby to było ostatnie.

Piękny jest bardzo zaangażowany w wysiadywanie, w opiece nad tymi jajkami. Najchętniej wysiedziałby je w tydzień

Tak jak wspomniała Pia jajo wysiadywane od pierwszego, może faktycznie ze względu na pogodę?
Jutro czekamy na kolejne i fanie by było, gdyby to było ostatnie.
POPOLUDNIU TEŻ ZAMOWAŁ /A/SIĘ JAJECZKAMI .BYŁO PRZETURLANIE I DRENOWANIE DOLKA
Mamy 

, nie zdążyłam zrobić zrzutu ale są na pewno 

No w końcu można było zobaczyć te trzy skarby. Jak zajrzałam Piękny dumnie wygrzewał, Miła wróciła ze śniadania z siankiem. Żeby usiąść na jajach trzeba swoje odstać w kolejce. Zwolnił się dołek, wspólnie robili w nim porządek. Usiadła Miła, teraz Piękny w kolejce.

Zastałam na dołku Pięknego. Miła ładnie poprosiła o zmianę
. Ustąpił jej miejsca, poleciał na obiad. Ona zrobiła porządek w dołku i siadła na jajka.
Dzisiaj kolej na czwarte jajo, pewnie będzie późnym wieczorem. A może poprzestaną na trzech?

Dzisiaj kolej na czwarte jajo, pewnie będzie późnym wieczorem. A może poprzestaną na trzech?

No i mamy 4 

Piękny obejrzał jaja, podłubał w dołku i na nim zasiadł

Piękny obejrzał jaja, podłubał w dołku i na nim zasiadł

Cztery nogi, cztery jaja
. Czyli jaj nie przybyło. Czy skończy się na czterech?, czy może jeszcze dzisiaj przybędzie jedno?

Dzis również nie przybyło. Nadal cztery jaja. Chyba już tak pozostanie.
No to by było. Teraz musza inkubowac cztery jajka, a my będziemy cierpliwe czekać na efekty.
Swoje trzeba odstać, trzeba poczekać aż Miła zdecyduje się odstąpić dołek. Nie pomagają pieszczoty, trzeba czekać, koniec, kropka 

Od kiedy pojawiły się jajeczka to Miłą można częściej zastać w gnieździe, to ona częściej je wysiaduje. Piękny asystuje, stoi obok, mizia, prosi o zmianę na dołku.
Przewidywany termin klucia to 5 czerwca a więc tego siedzenia jeszcze trochę im zostało.
Przewidywany termin klucia to 5 czerwca a więc tego siedzenia jeszcze trochę im zostało.
Znowu płachta folii w gnieździe ale tę może wiatr wywieje. Poza tym wszystko tu ok. jajeczka się inkubują. Półmetek

Mierzyn można podglądać na yt
Link https://www.youtube.com/watch?v=IsTJbqMbqAs
Link https://www.youtube.com/watch?v=IsTJbqMbqAs
BOCIANKI OPIEKUJĄ SIĘ JESZCZE JAJECZKAMI .DOPIERO GDZIEŚ OKOŁO 5 .06 MOŻEMY SPODZIEWAĆ SIĘ KLUCIA
DŁUGO TO TRWAŁO ZANIM DOSZŁO DO WYMIANY NA ŚLICZNYCH JAJECZKACH
OPIEKA JESZCZE NAD JAJECZKAMI ,PRZYNAJMNIEJ DO 5 .06.
JESZCZE PARĘ DNI I BĘDZIEMY WITAĆ PIERWSZEGO KIWACZKA
WCIĄŻ JESZCZE OPIEKUJĄ SIĘ JAJECZKAMI
ZMIANA WOPIECE NAD JAJECZKAMI .KLUCIE JUŻ TUŻ TUŻ
DZIŚ OK. POŁUDNIA PIERWSZY MALUSZEK OPUŚCIŁ SKORUPKĘ 

JEST JESZCZE JEDYNAKIEM I TO BARDZO ZYWYM MALEŃSTWEM
JESZCZE NIE MAM RODZEŃSTWA ALE MYŚLĘ ŻE BĘDZIE
MALUSZEK WCIĄŻ JEDYNAKIEM
-
- MODERATOR

Rozmawiałem z Panem który na Naszą prośbę usunął ogromną folię z gniazda , za co serdecznie dziękuję .
Opowiedział mi że , podczas wyciągania foli kilka gałązek z korony spadło na dach poniżej gniazda . Piękny zleciał na dach i skrupulatnie pozbierał wszystkie gałązki , dostarczył zpowrotem do gniazda

Wrazie potrzeby interwencji Bociany mogą liczyć na pomoc .
Gdy robiłem zdjęcia Miła dała się uchwycić kilka razy . Później położyła się w gnieździe zakrywając Kiwaczka . Wyłączyłem aparat i po chwili ujrzałem Kanię Rudą krążąca nad gniazdem i po okolicy. Zrozumiałem wówczas zachowanie Mamy która nagle przykryła Kiwaczka
Niech szczęście sprzyja Bocianom

To wrzucę fotki Grzegorza i sprostuję informację, że w gnieździe to nie mama Miła ale tata Piękny. W każdym bądź razie serdecznie dziękujemy i za filmik, i za zdjęcia 

Kiedy dzisiaj zajrzałam do gniazda przeraziłam się. W gnieździe oprócz folii sznurek, był już w dołku. Wszyscy wiemy, czym może to się skończyć i dla malucha, i dla dorosłych bocianów.
Szybko skontaktowałam się z Grzegorzem, Grzegorz z panami, opiekunami gniazda z prośbą o wyjęcie tych fantów. Okazało się, że skarby już zostały wyjęte. Reakcja panów była natychmiastowa. Panowie o wielkich sercach dziękujemy
. Być może ta akcja uratowała bocianie życie
Filmik z wyjęcia folii i sznurków z gniazda.
https://www.youtube.com/watch?v=-o4kwKQmRtU
Szybko skontaktowałam się z Grzegorzem, Grzegorz z panami, opiekunami gniazda z prośbą o wyjęcie tych fantów. Okazało się, że skarby już zostały wyjęte. Reakcja panów była natychmiastowa. Panowie o wielkich sercach dziękujemy

Filmik z wyjęcia folii i sznurków z gniazda.
https://www.youtube.com/watch?v=-o4kwKQmRtU
MALEŃSTWO JUŻ UROSŁO I MA SIĘ DOBRZE