TOMASZÓW BOLESŁAWIECKI- KLEKUSIOWO.DOLNOŚLĄSKIE
Re: BOCIANY- TOMASZÓW BOLESŁAWIECKI- KLEKUSIOWO
Kleks z nowa Partnerka. Zeszłoroczna Kropeczka jeszcze nie wróciła.
Kamerka pokazała tez gniazdo M3. Jest już jeden bocian, to Oskar. Czekamy jeszcze na Opolkę.
v
Kamerka pokazała tez gniazdo M3. Jest już jeden bocian, to Oskar. Czekamy jeszcze na Opolkę.
v
Wczoraj wieczorem Kora ( nowa partnerka Kleksa ) zniosła pierwsze jajko 

Dzisiaj do Klekusiowa wróciła „gwiazda” Kropeczka. Doszło do walk samic o gniazdo. Jak na razie walki wygrywa nowa Kora.
Wieczorem nowa miała znieść trzecie jajko. Jednak w dołku było tylko jedno jajo. Chyba jedno uległo uszkodzeniu.
Właśnie Kora zniosła trzecie jajko.
Jeszcze nie skończyła dobrze przeć, a już Kropeczka ja zaatakowała. Biły się co kilka minut. Czy te dwa jaja wytrzymają do jutra?
Wieczorem nowa miała znieść trzecie jajko. Jednak w dołku było tylko jedno jajo. Chyba jedno uległo uszkodzeniu.
Właśnie Kora zniosła trzecie jajko.
Jeszcze nie skończyła dobrze przeć, a już Kropeczka ja zaatakowała. Biły się co kilka minut. Czy te dwa jaja wytrzymają do jutra?
Walki trwały cała noc. Na gnieździe zakrwawioną Kropeczka i Kleks. Z trzech jaj zostały dwa. Jak na razie Kropeczka zadowolona ze udało jej się przejąć gniazdo. Jajek jeszcze nie wyrzuciła. Kleks starannie się nimi opiekuje. Kropeczka jest bardzo zakrwawioną, ale mam nadzieje ze rany są mniejsze niż to wyglada. To bardziej pióra się zabarwiła krwią.
Najwyraźniej Kropeczka zaakceptowała dwa ocalałe jajka zniesione przez rywalkę, którą przepędziła z gniazda. Widać, że Kleks nie widzi już zagrożenia z jej strony i zostawia ją samą w gnieździe, a ona z troską poprawia wyściółkę i zasiada na jajkach. Pewnie wkrótce sama już zniesie swoje... Ciekawe tylko, co dzieje się z wypędzoną poprzedniczką Kropeczki
. Oby nie stała się bezlęgową samicą, która będzie atakować gniazdo po wylęgu piskląt, jak to było w ubiegłym sezonie w Przygodzicach i w Sarralbe we Francji...

TOMASZÓW BOLESŁAWIECKI- KLEKUSIOWO
Kropeczka i Kleks wysiadują dwa jajka poprzedniej samicy Kory. Kropeczka robi to bardzo starannie i pielęgnuje je jak własne. Dołek maja bardzo głęboki, ze nie widać tych jajek.
Teraz czekamy na pierwsze jajka Kropeczki i Kleksa.
Na gnieździe M3 znajduje się obecnie zeszłoroczny Oskar i Sierpka.
Teraz czekamy na pierwsze jajka Kropeczki i Kleksa.
Na gnieździe M3 znajduje się obecnie zeszłoroczny Oskar i Sierpka.
Re: TOMASZÓW BOLESŁAWIECKI- KLEKUSIOWO.DOLNOŚLĄSKIE
Kropeczka opiekuje sie dwoma jajkami od Kory jakby byly jej wlasne. Niesamowita jest ta bocianica.Jak na razie nie ma jeszcze wlasnych jaj.
Wielkie porzadki w dolku
Wielkie porzadki w dolku
Kropeczka dolozyla dzis w nocy pierwsze swoje jajko do dwoch jajek Kory. Teraz w dolku sa trzy. Roznica prawie 10 dni miedzy jajkami Kory i pierszym Kropeczki.
Opiekuja się trzema jajkami
Niepełnosprawne tez maja już jajko
Niepełnosprawne tez maja już jajko
W obu gniazdach zobaczyłam dziś trzy jajka. Ciekawe co maja M3 bo dziś nie widziałam
Niepełnosprawne
Niepełnosprawne
Stan jajaek bez zmian. Nadal w głębokim dołku dwa jaja Kory i jedno Kropeczki. Może dziś wieczorem będzie kolejne.
Czyzby Kropeczka zniosła w tym sezonie tylko jedno jajko?

U Kropeczki i Kleksa nadal bez zmian.
M3
W tym gnieździe pierwsze jajko zostało złożone 23.04 a wczoraj 25.04 Sierpka złożyła drugie jajo. Jajka jest ciężko dojrzeć, bo dołek jest głęboki.
Ciekawostką jest, ze Sierpka to młoda, dwuletnia samiczka.
Więcej ciekawej historii o Sierpce można wyczytać na stronie forum Klekotowni. https://klekusiowo.pl/forum/viewtopic.p ... b67ce9c9a0
To fotka krótkiego opisu o tej bocianicy z ich strony. klick

Dziś był tez wgląd na gniazdo kalekich.
M3
W tym gnieździe pierwsze jajko zostało złożone 23.04 a wczoraj 25.04 Sierpka złożyła drugie jajo. Jajka jest ciężko dojrzeć, bo dołek jest głęboki.
Ciekawostką jest, ze Sierpka to młoda, dwuletnia samiczka.
Więcej ciekawej historii o Sierpce można wyczytać na stronie forum Klekotowni. https://klekusiowo.pl/forum/viewtopic.p ... b67ce9c9a0
To fotka krótkiego opisu o tej bocianicy z ich strony. klick

Dziś był tez wgląd na gniazdo kalekich.
Moze Kropeczka już nic nie zniesie? W dołku opiekuje się trzema jajkami.
Kropeczka wyrzuciła ta dziwna szmatę na koronę gniazda. Porządek
musi być

Tutaj wszystko bez zmian. W dolku tylko te trzy jajka.
Jest pora na klucie dwóch jajek pierwszej samicy.ciekawe kiedy się wyklują.
Dzis sa dwa maluszki. Oba kiwaczki z dwoch jajek Kory. Teraz czekamy czy cos sie wykluje z jednego jajka Kropeczki ale trzeba czekac jeszcze jakies 8-10 dni.
Trzymam kciuki za te dwa maluszki. Nie wiadomo czy coś będzie z tego trzeciego jaja. Może być za duża różnica i się nie uchowa.
G1
Piękne dwa maluszki
G2
W Gnieździe M3 nadal wysiadują. Jeszcze im zostało ponad tydzień do klucia.
Piękne dwa maluszki
G2
W Gnieździe M3 nadal wysiadują. Jeszcze im zostało ponad tydzień do klucia.
W gnieździe coraz więcej śmieci, ale widać jeszcze dwa łebki.

G2 - M3
W drugim gnieździe trwa jeszcze wysiadywanie.
Tutaj są nowe wieści. Odsyłam koniecznie na stronę forum Klekusiowa: https://klekusiowo.pl/forum/viewtopic.p ... f1&start=9
W gnieździe są Oskar i Klesia, córka Kropeczki i Klekusia z 2020 roku. Z tych pięciu jaj wyklują się wnuki obecnej Kropeczki.
Wcześniej odczytano niepoprawnie obrączkę samicy ( tylko ostatnie dwie liczby). Dlatego przypuszczano ze to Sierpka.
Klucie będzie gdzieś po 25 maja.
Czekamy na klucie trzeciego jajka, jedynego od Kropeczki. Chyba dzisiaj się zaczęło klucie. Jest już 33 dzień. W jajku wy*lada na mała dziurkę.
U Kropeczki i Kleksa bez zmian. Dwa ładne wypasione maluchy i jajko. Nawet młode je „wysiadują”
Gniazdo M3
Wykluł się pierwszy kiwaczek. Kropeczka została babcia.

Gniazdo M3
Wykluł się pierwszy kiwaczek. Kropeczka została babcia.

Nadal widzę tylko dwa młode bocianki. Czyżby z tego jajka Kropeczki miało się nic nie wykluć?
Kropeczka z dwójka maluszków i jajkiem.
A to wnuczki Kropeczki, dzieci Klesi i Oskara. Maja już czwóreczkę.

A to wnuczki Kropeczki, dzieci Klesi i Oskara. Maja już czwóreczkę.

Ale zaśmiecone to gniazdo od Kroprczki i Kleksa. A w dołku wśród śmieci dwa maluszki spia.
U Klesi i Oskara bez zmian. Cztery krasnoludki.
U Klesi i Oskara bez zmian. Cztery krasnoludki.
Rodzinna idylla.
Gniazdo M3
Klesia i Oskar maja dziś już piec kiwaczkow. Piątego ciężko dojrzeć, bo się jeszcze kiwa.

Gniazdo M3
Klesia i Oskar maja dziś już piec kiwaczkow. Piątego ciężko dojrzeć, bo się jeszcze kiwa.

Dwojka maluchów. Jeden jest trochę większy.
Dzisiaj nie widziałam drugiego gniazda M3. Wczoraj była jeszcze cała piateczka.
Dzisiaj nie widziałam drugiego gniazda M3. Wczoraj była jeszcze cała piateczka.
Gniazdo Kropeczki i Kleksa.
Ładne maluszki. Oboje rodziców dbaja o swoje dwa skarby.
Od niedzieli nie trafiłam na transmisje z gniazda M3
To były moje ostatnie fotki całej piatki.
Ładne maluszki. Oboje rodziców dbaja o swoje dwa skarby.
Od niedzieli nie trafiłam na transmisje z gniazda M3
To były moje ostatnie fotki całej piatki.
Gniazdo Kropeczki i Kleksa.
Dzisiaj do gniazda doszedł jeden adopciak ( z gniazda z Zielonej Góry ). Młody świetnie sobie radzi. Podczas posiłku, pomimo ze jest najmniejszy, potrafił najwiecej kawałków zdobyć. Trzymamy kciuki za tego młodego.
3 Filmiki z dzisiejszego dnia autorstwa Alukin z YT

Gniazdo M3
W dołku nadal cała piateczka. Trochę mnie martwi, bo trzy są już duze, a dwa to malutkie krasnoludki. Ale trzymamy kciuki, bo tutaj mogą się wszystkie wychować. Jedzenia maja w bród.
Śliczny filmik z karmienia piateczki autorstwa Alukin z YT

Dzisiaj do gniazda doszedł jeden adopciak ( z gniazda z Zielonej Góry ). Młody świetnie sobie radzi. Podczas posiłku, pomimo ze jest najmniejszy, potrafił najwiecej kawałków zdobyć. Trzymamy kciuki za tego młodego.
3 Filmiki z dzisiejszego dnia autorstwa Alukin z YT

Gniazdo M3
W dołku nadal cała piateczka. Trochę mnie martwi, bo trzy są już duze, a dwa to malutkie krasnoludki. Ale trzymamy kciuki, bo tutaj mogą się wszystkie wychować. Jedzenia maja w bród.
Śliczny filmik z karmienia piateczki autorstwa Alukin z YT

Wyglada na to, ze adopciak należy do tej rodzinki. Podczas posiłków daje sobie świetnie radę, pomimo ze jest najmniejszy.