PRZYGODZICE -WIELKOPOLSKIE
Re: PRZYGODZICE -WIELKOPOLSKIE
Wieczorem w gnieździe jest Przygoda. Widać, że oszczędza lewą nogę, na której nie może stać. Dziedzic wyfrunął na żerowanie.
Okazuje się, że w gnieździe jest już nowa samica, którą nazwano Przygodą Oleśnicką (gniazdowała już tutaj w ubiegłym sezonie, odnosząc sukces lęgowy). Poprzednia, ranna, nie wróciła z żerowania, a jej miejsce zajęła inna, zdrowa, która od razu została zaakceptowana przez Dziedzica. Dokładne informacje na stronie gniazda w komentarzach - podaję link:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto ... 83#p105883
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto ... 83#p105883
12 kwietnia. (w ramach uzupełnienia)
W nocy, a właściwie nad ranem samica bez obrączek, wyleciała na łąki.
Była jeszcze o godzinie 1:11 na gnieździe. To jej ostatnie zdjęcie z gniazda.
(
(fotki. forum bocianyzprzygodzic)
Później była widziana na łąkach, gdzie stała długo.
Agata napisała:
Walki w gnieździe nie było, bo Przygoda Oleśnicka przyleciała do gniazda podczas nieobecności samicy bez obrączek, o godzinie 11:25.
Przygoda Oleśnicka ma zieloną obrączkę o nr. T6230. (info i fot z FB)

16.35 powrót Przygody O. do gniazda, a po chwili kopulacja Dziedzica i Przygody O.
W nocy, a właściwie nad ranem samica bez obrączek, wyleciała na łąki.
Była jeszcze o godzinie 1:11 na gnieździe. To jej ostatnie zdjęcie z gniazda.

(fotki. forum bocianyzprzygodzic)
Później była widziana na łąkach, gdzie stała długo.
Agata napisała:
Moi drodzy! Pojechałam do Przygodzic szukać rannej Przygody. Nie dawało mi spokoju to, że opuściła gniazdo w środku nocy. Znalazłam ją ponownie niedaleko gniazda, stała na łące. Nadal wybiera odsłonięte miejsca, w których ma dobrą możliwość kontroli otoczenia i przez to czuje się bezpieczna. Nie da się więc do niej bliżej podejść. Tym razem miałam więcej czasu. Obserwowałam ją z kilku miejsc w taki sposób, by jej nie spłoszyć. Co prawda nie ruszała się, ale wyglądała, jakby stała na obu nogach. Byłaby to dobra wiadomość, niosąca nadzieję.

Walki w gnieździe nie było, bo Przygoda Oleśnicka przyleciała do gniazda podczas nieobecności samicy bez obrączek, o godzinie 11:25.
Przygoda Oleśnicka ma zieloną obrączkę o nr. T6230. (info i fot z FB)

16.35 powrót Przygody O. do gniazda, a po chwili kopulacja Dziedzica i Przygody O.
12 kwietnia c.d.
Dziedzic i Przygoda Oleśnicka. (ktoś nad głowami fruwał)
Dziedzic i Przygoda Oleśnicka. (ktoś nad głowami fruwał)
Widać, że Przygoda Oleśnicka już zadomowiła się w gnieździe 

Jak widać, w przygodzickim gnieździe na jajka jeszcze za wcześnie...
Pisałem już wczoraj, że jajek jeszcze nie ma w gnieździe Dziedzica i Przygody. Dzisiaj po godzinie 14 udało mi się zastać obydwa bociany, które najwidoczniej postanowiły spędzić popołudnie razem, okazując sobie oznaki czułości poprzez wzajemne iskanie się dziobami 

W przygodzickim gnieździe nadal nie ma jajek. Bociania para spędzała dzisiaj sporo czasu razem, z trudem utrzymując równowagę z powodu silnego wiatru 

Jajek dalej nie ma w gnieździe Dziedzica i Przygody. Widocznie bociany potrzebują więcej czasu...
W gnieździe bez zmian - jajek brak, a bociany głównie odpoczywają 

Jest pierwsze jajko w gnieździe Dziedzica i Przygody Oleśnickiej

Bociania para w przygodzickim gnieździe ma już dwa jajka. Nie udało mi się zobaczyć, ale dowiedziałem się ze strony Przygodzic

Akurat trafiłem na spulchnianie dołka z dwoma jajkami. Prawdopodobnie dzisiaj w nocy będzie trzecie 

Wczoraj wieczorem nie było przekazu. Po czterech dobach Przygoda zniosła piąte jajko.