PRZYGODZICE -WIELKOPOLSKIE
Re: PRZYGODZICE -WIELKOPOLSKIE
PRZEDPOLUDNIEM POCZESALY I POCZYŚCIŁY PIÓRKA I WYRUSZYŁY W TEREN NA ŚNIADANKO
WROCILY NA NOCLEG I ZNOWU RODZIC Z NIMI
WROCILY NA NOCLEG I ZNOWU RODZIC Z NIMI
Z RANA RASZKO Z ZOSIĄ JESZCZE W GNIEZDZIE .PIERWSZY NA ŚNIADANKO POLECIAL RASZKO .ZOSIA JESZCZE ZOSTAŁA DO GODZINY 10.40
NA NOC WRÓCIŁY I CIESZĄ NASZE OCZY
SPOKOJNEJ NOCY ,ODPOCZYWAJCIE PO CAŁYM DNIU
W GODZINACH POLUDNIOWYCH - ODPOCZYNEK .WIECZORM ZAŚ JUŻ ULOŻYLY SIĘ DO SPANIA
GNIAZDO PUSTE .WCZORAJ TO BŁA ICH OSTATNIA NOC W GNIEZDZIE
SZCZĘŚLIWEJ DROGI TRÓJECZKO
SZCZĘŚLIWEJ DROGI TRÓJECZKO

Kuba leci jak „strzała”. Zameldował się dzisiaj rano z Rumuni. Przeleciał już 777 km
Gniazdo pięknie oświetlone słońcem, ale niestety nadal niezamieszkane 

Jest bocian w przygodzickim gnieździe
. Zauważyłem go dopiero o 22:20, więc musiał przylecieć po południu lub wieczorem...

Chyba bociany zatrzymują się tu na razie tylko na odpoczynek, po czym lecą dalej. Teraz gniazdo znowu puste...
Skoro jest w gnieździe Dziedzic, to pojawiła się też Przygoda
.

Bociania para razem w gnieździe pośród sporego ruchu samochodów w poniedziałkowy ranek, co ptakom zupełnie nie przeszkadza
. Taki widok to u nas rzadkość - zwykle bocianie gniazda kojarzymy ze spokojniejszą scenerią 

DZIEDZIC ZABRAŁ SIĘ DO REMONTU GNIAZDA ,ZNOSI I UKLADA PATYKI
NOCUJĄ RAZEM PRZYGODA Z DZIEDZICEM ,OBY TAK I JUTRO ICH SPOTKAĆ RAZEM W GNIEZDZIE
Rano też byli razem, po czym Dziedzic wyfrunął, a Przygoda zajęła się porządkami w gnieździe 

Dzisiaj nie udało mi się zastać w gnieździe bocianiej pary razem. Niestety nie rozróżniam Dziedzica od Przygody, kiedy nie stoją obok siebie (Dziedzic jest większy) 

W gnieździe jest tylko sam Dziedzic. Z informacji na Facebooku dowiedziałem się, że jednak samica go opuściła 3 kwietnia. No cóż, zobaczymy, czy pojawi się nowa partnerka...
Z obrączką samica była w tym roku tutaj tylko raz i to 30. marca.
Na temat tej samicy jest info na FB od Pawła T. Dolata Z racji, że nie każdy ma FB wstawiam tekst tutaj.
Oto cytat z FB
„Rąbek tajemnic Natury odkryty: w parze bocianów 30.03.2025 na gnieździe z kamerą w Przygodzicach był bocian z obrączkami, w tym zieloną, którą dzięki analizie nagrania filmowego (© Jadwiga „Iganka” Wójcik) udało mi się odczytać. To nie zeszłoroczna samica z Przygodzic, czyli Przygoda Oleśnicka, jak niektórzy się spodziewali. O niej na razie nic nie wiemy. W parze 30.03 w godz. 12.20-ok.13.00 był bocian oznakowany jako pisklę w gnieździe 16.06.2021 we wsi Starokrzepice, gm. Krzepice, woj. śląskie, przez Stanisława Czyża z MTO. To 91 km na południowy wschód od Przygodzic. Nazwiemy go więc „Starokrzepicki”. Jeszcze nie miał lęgu, choć w marcu 2024 r. zajmował gniazdo w gminie Przygodzice (Joanna T. Białas, Maciej Urbaniak), a już po nieudanej tegorocznej próbie zajęcia gniazda w Przygodzicach, 3.04.2025 był widziany w sąsiedniej gminie Odolanów (Maciej Urbaniak). W latach 2023 i 2024 pojawiał się regularnie na śmieciowym niestety żerowisku w Regionalnym Zakładzie Zagospodarowania Odpadów w Ostrowie Wielkopolskim (Paweł T. Dolata, Maciej Urbaniak). Może jeszcze do Przygodzic zawita. Obecnie stan lokatorów gniazda zmienia się z dnia na dzień: stale obecny jest samiec, który wciąż znosi wyściółkę, gniazdo jest bardzo ładnie wyścielone, co widać na przekazie. Ostatnio 2.04 od 17.33 była z nim samica, wielokrotnie godowały, wspólnie nocowały, ale 3.04 o godz. 10.00 samica odleciała. To nie tragedia, wiele gniazd jest jeszcze bez bocianów lub z pojedynczymi osobnikami. Zobaczymy co będzie, zapraszamy do obserwacji!
© tekst Paweł T. Dolata”
Cały czas do gniazda przylatuje samica bez obrączki. Czy to jest za każdym razem ta sama? Nie wiem. Dzisiaj ta jest juz cały dzień. Kopulacja niestety nieudana.
Na temat tej samicy jest info na FB od Pawła T. Dolata Z racji, że nie każdy ma FB wstawiam tekst tutaj.
Oto cytat z FB
„Rąbek tajemnic Natury odkryty: w parze bocianów 30.03.2025 na gnieździe z kamerą w Przygodzicach był bocian z obrączkami, w tym zieloną, którą dzięki analizie nagrania filmowego (© Jadwiga „Iganka” Wójcik) udało mi się odczytać. To nie zeszłoroczna samica z Przygodzic, czyli Przygoda Oleśnicka, jak niektórzy się spodziewali. O niej na razie nic nie wiemy. W parze 30.03 w godz. 12.20-ok.13.00 był bocian oznakowany jako pisklę w gnieździe 16.06.2021 we wsi Starokrzepice, gm. Krzepice, woj. śląskie, przez Stanisława Czyża z MTO. To 91 km na południowy wschód od Przygodzic. Nazwiemy go więc „Starokrzepicki”. Jeszcze nie miał lęgu, choć w marcu 2024 r. zajmował gniazdo w gminie Przygodzice (Joanna T. Białas, Maciej Urbaniak), a już po nieudanej tegorocznej próbie zajęcia gniazda w Przygodzicach, 3.04.2025 był widziany w sąsiedniej gminie Odolanów (Maciej Urbaniak). W latach 2023 i 2024 pojawiał się regularnie na śmieciowym niestety żerowisku w Regionalnym Zakładzie Zagospodarowania Odpadów w Ostrowie Wielkopolskim (Paweł T. Dolata, Maciej Urbaniak). Może jeszcze do Przygodzic zawita. Obecnie stan lokatorów gniazda zmienia się z dnia na dzień: stale obecny jest samiec, który wciąż znosi wyściółkę, gniazdo jest bardzo ładnie wyścielone, co widać na przekazie. Ostatnio 2.04 od 17.33 była z nim samica, wielokrotnie godowały, wspólnie nocowały, ale 3.04 o godz. 10.00 samica odleciała. To nie tragedia, wiele gniazd jest jeszcze bez bocianów lub z pojedynczymi osobnikami. Zobaczymy co będzie, zapraszamy do obserwacji!
Cały czas do gniazda przylatuje samica bez obrączki. Czy to jest za każdym razem ta sama? Nie wiem. Dzisiaj ta jest juz cały dzień. Kopulacja niestety nieudana.
Dzisiaj bociania para razem w gnieździe
. To chyba ta sama samica co wczoraj...

Niestety niepokojący widok w gnieździe - stojąca Przygoda ma nienaturalnie ułożoną lewą nogę, jakby chciała ją odciążyć. Sprawdziłem relacje zamieszczone na stronie gniazda - rzeczywiście samica ma jakiś uraz, prawdopodobnie lewej nogi lub biodra
.

Trochę źle to wygląda.
teraz jest jeden??? 

W gnieździe w tej chwili jest sam Dziedzic. Przygoda wyfrunęła o 6:49 mimo poważnego urazu nogi (informacja wg relacji internautów na stronie gniazda). Czy samica będzie w stanie wrócić - zobaczymy...

Ja mam złe przeczucia. Tak jak było w Hohstadt z Anną,
Wieczorem w gnieździe jest Przygoda - wróciła po 10-godzinnej nieobecności. Dziedzic wyfrunął zapewne na żerowanie, bo przez cały czas czekał na partnerkę...
Zastałem wieczorem obydwa bociany w gnieździe. Zobaczymy, jak rozwinie się sytuacja z kontuzją Przygody. Może nie będzie tak źle, jak przypuszcza Kontarex we wcześniejszym poście... Noga samicy nie wygląda na złamaną, a ptak dużo odpoczywa, starając się jej nie nadwyrężać. Trudno jednak prorokować cokolwiek na tym etapie