STRZELCE K/NALĘCZOWA - LUBELSKIE
Re: STRZELCE K/NALĘCZOWA - LUBELSKIE
WYMIANA ,BOCIANICZKA SKOŃCZYŁA SWÓJ DYŻUR .JAJECZKAMI OPIEKOWAL SIĘ BĘDZIE JEJ PARTNER
Dzisiaj w nocy wiał silny wiatr, który powalił uschnięty duży konar na drogę pod gniazdem. Akurat ktoś jechał samochodem i musiał wysiąść z auta by usunąć to drzewo z drogi. Te odgłosy i cała sytuacja tak wystraszyła bocianki, ze opuściły gniazdo i zostawiły na 1,5 godziny jajka bez opieki. Nie wiem czy to nie zaszkodziło cyklowi klucia jaj. Noc nie była zbyt ciepła i padał deszcz. Trzymamy kciuki i mamy nadzieje ze wyklują się kiwaczki. 

Dzis pod wieczór udało się panu Marcinowi ( gospodarzowi w Strzelcach ) zaobrączkować samca. Aby można było go odróżnić od samicy dostał na prawa nogę tylko czarna ELSA. Samica posiada dwie obraczki: na lewej czarna ELSA i na prawej plastikową zieloną.
Samica
A to już dziś wieczorem samiec z czarna obraczka. (W dzień będzie lepiej widać. )
Samica
A to już dziś wieczorem samiec z czarna obraczka. (W dzień będzie lepiej widać. )
WYMIANANA DOŁECZKU Z JAJECZKAMI
WIECZORNE PRACE PIELĘGNACYJNE PRZY JAJECZKACH
JAJECZKAMI OPIEKUJĄ SIĘ NA ZMIANĘ
CZEKAMY NA NASTĘPNE SKRZACIKI
DZISIAJ JUŻ JEST TROJECZZKA KIWACZKÓW

Gajko była trójeczka na króciutko. Około godz. 20 odszedł jeden maluszek. Okolo 17:55 czym się chyba dusił, a rodzic niechcący go jeszcze nadepnął

Zostaly tylko dwa maluszki.

Dwa maluszki i dwa jajka. Ciekawe czy jeszcze coś się wykluje. Dwa kiwaczki są tez Ok. Mają apetyt, rodzice przynoszą pyszny makaronik i to jest najważniejsze.
Wyklul się kolejny ( czwarty) maluszek. Znowu są trzy kiwaczki w dołku.
Są już wszystkie cztery maluszki. Trzymamy za nie kciuki, by się powiodło dla tej młodej pary rodziców.

PIA CAŁA CZWÓRECZKA W KOMPLECIE
TRZYMAJCIE SIĘ MALUSZKI I ROŚNIJCIE NA PIĘKNE BOCIANKI
MALUSZKI ROSNĄ I WAŻNE ŻE SA WSZYSTKIE CZTERY
16 czerwca
W nocy zaniemógł mały bocianek. Gospodarz rano interweniował i pomógł małemu.
Jak się okazało utkwił mu w przełyku jakiś duży pokarm. Po udzielonej pomocy maluch
został włożony do gniazda. Dziękujemy Panie Gospodarzu. (podczas interwencji kamera była wyłączona)
Po południu - maluch czuje się dobrze i pobiera pokarm.

W nocy zaniemógł mały bocianek. Gospodarz rano interweniował i pomógł małemu.
Jak się okazało utkwił mu w przełyku jakiś duży pokarm. Po udzielonej pomocy maluch
został włożony do gniazda. Dziękujemy Panie Gospodarzu. (podczas interwencji kamera była wyłączona)
Po południu - maluch czuje się dobrze i pobiera pokarm.

STRZELCZYKI ROSNĄ ,NIC DZIWNEGO POD TAKĄ OPIEKĄ RODZICÓW I GOSPODARZA
28 czerwca młode zostały zaobrączkowane.
Marcin Kuś napisał:

Marcin Kuś napisał:
FB - Marcin KuśDzisiaj młode z naszego gniazda zostały zaobrączkowane, zmierzone i zważone, a także został pobrany od nich materiał genetyczny. Zwykle zwożę pisklęta na ziemię, gdzie zajmuje mi to połowę tego czasu. Pomocnik podaje mi narzędzia i robi notatki. Tu jednak ze względu na kamerę zdecydowałem, że zaobrączkuję na gnieździe żeby zainteresowane osoby mogły zobaczyć jak to wygląda.
Projekt Poznania i Ochrony Bociana Białego w Polsce koordynowany przez Małopolskie Towarzystwo Ornitologiczne przy wsparciu PGE

NO I POLECIAŁA - MOŻE COŚ DOBREGO DOSTANIEMY JAK WRÓCI
PRZYLECIAŁ DOROSŁY ,NIE BYLO JEDNAK POJENIA I TYLKO SKROMNY POSIŁEK
STRZELCZYKI SPACERUJĄ PO GNIEZDZIE ,LEZAKUJĄ I ĆWICZĄ SKRZYDELKA ORAZ OCZYWIŚCIE JEDZĄ
DZISIAJ PEWNIE ZA GORĄCO BYŁO NA AKTYWNOŚĆ RUCHOWĄ ,WOLAŁY POSTAĆ ,POSIEDZIEĆ NIŻ WYWIJAĆ OBERTASY
AKTUALNY LINK DO GNIAZDA https://lookcam.pl/strzelce-bocianie-gniazdo/
BOCIANKI MAJĄ SIĘ DOBRZE .NIE WIEM CZY JUŻ KTÓREŚ ODBYŁO SWÓJ PIERWSZY LOT BO NIE MIAŁAM DO NICH NOWEGO LINKU

BOCIANKI MAJĄ SIĘ DOBRZE .NIE WIEM CZY JUŻ KTÓREŚ ODBYŁO SWÓJ PIERWSZY LOT BO NIE MIAŁAM DO NICH NOWEGO LINKU

W GNIEZDZIE DWÓJKA JESZCZE NIELOTÓW ,NATOMIAST LOTNICY ''ŁAŻĄ ''PO DACHU ALTANY
Zastałam wszystkie cztery młode, jak bawiły się myszką. Skąd taka mysz w gnieździe ? W sumie nie zmarnowała się.

WIECZOREM CZWÓRECZKA SAMA W GNIEZDZIE .SPOKOJNEJ NOCY BEZ BURZ
MŁODZIEŻ NAJLEPIEJ JESZCZE CZUJE SIĘ W GNIEZDZIE ,CHOCIAŻ JUŻ LATAJA