GNIEW - POMORSKIE
Re: GNIEW - POMORSKIE
Dzisiaj przez caly dzien na gniezdzie pokazywal sie i odpoczywal jeden bocianek. Teraz wieczorem gniazdo jest puste. 

Późno, ale wrócił i śpi dobrze.

Sa we dwoje 

ALE cały dzień nie trafiłam na kopulacje , tylko na czyszczenie piór.

ALE cały dzień nie trafiłam na kopulacje , tylko na czyszczenie piór.
POPOLUDNIU NIE BYLO NIKOGO .WIECZORREM JEDEN BOCIEK .
Byly dwa w ciągu dnia. Nawet je spotkałam dwa razy. Ale niestety nie widziałam bocianienie

NIE MAM SZCZĘŚCIA SPOTKAĆ DWÓJKĘ .POPOLUDNIU BYL JEDEN I NOCUJE TEŻ TYLKO JEDEN BOCIAN
A dzisiaj tylko jeden. Czekał, wypatrywał, poprawial gniazdo. Ale się nie doczekał biedak.
Bardzo często trafiam na dwa bociany na gnieździe. Jednak nie widzę tutaj kopulacji czy jakiś zbliżeń , współpracy

Tutaj sa dwa bocianki, jeden stoi ciagle na kamerce. To chyba samica. Jest bardzo zaborcza.
Parka przyleciala razem, samiec mial sciolke i kilka patykow. Samica po wyladowaniu zaraz chciala mu to zabrac i ukladala po swojemu.
Parka przyleciala razem, samiec mial sciolke i kilka patykow. Samica po wyladowaniu zaraz chciala mu to zabrac i ukladala po swojemu.
Staraja sie o potomstwo. Tylko jak bedzie w tym roku? Az boje sie myslec tak do przodu.
WISEŁKA NIE CHCIAŁA NAM POKAZAĆ CZY MA JAJECZKO ,POMIMO ŻE GNIEWKO JĄ PROSIL
Gajko nie chciala ci pokazac a miala juz jedno jajo. W nocy 06.04 zniosla pierwsze jajo. W dzien 07.04 bylo bardzo slabo juz widac. Dolek jest bardzo gleboki. Wczoraj w nocy ogladalam "porod" i juz zaraz po zlozeniu drugiego jaja i "kopaniu" w dolku nic nie widac. Na 100% sa dwa jaja.

Zdjecia z 07.04 gdzie widac troszke jedno jajko.
Zdjecia z nocy 08.04 z parcia drugiego jajka i "pokaz", gdzie nic nie widac.

Zdjecia z dzisiaj. Prace nad kolejnym jajkiem.

Zdjecia z 07.04 gdzie widac troszke jedno jajko.
Zdjecia z nocy 08.04 z parcia drugiego jajka i "pokaz", gdzie nic nie widac.

Zdjecia z dzisiaj. Prace nad kolejnym jajkiem.
Wiselka zniosla trzecie jajko. Pomimo , ze bardzo dlugo po odslonie robila dolek, nie bylo widac ani jednego jajka

Komin znowu bucha para. Nie wiemy jak goraco jest w tym gniezdzie.

Komin znowu bucha para. Nie wiemy jak goraco jest w tym gniezdzie.
W dzień nic nie widać. Dolek jest bardzo głęboki, może w późniejszym czasie coś zobaczymy.
Trzy jajaka w dolku, ale nic nie widac. Moze dzisiaj w nocy jak bedzie skladala czwarte cos zobaczymy?
Zamieszczam filmik KAMA726 ---> Bociany z Gniewu. Trzecie i czwarte jajo.
oraz kolejny --->Bociany z Gniewu. 14.04.2024
Pod każdym z filmików jest opis (wystarczy kliknąć "więcej").
Zatem bociany w Gniewie wysiadują pięć jaj
Oby w tym sezonie udało im się wyprowadzić lęg.
oraz kolejny --->Bociany z Gniewu. 14.04.2024
Pod każdym z filmików jest opis (wystarczy kliknąć "więcej").
Zatem bociany w Gniewie wysiadują pięć jaj

Oby w tym sezonie udało im się wyprowadzić lęg.
Ja tylko dodam, że dołek jest bardzo głęboki, a komin znowu bucha para. Ciekawe co z tego będzie.
Wczoraj w nocy samica zniosła szóste jajko. Teraz dołek jest głęboki, ale pełny jaj, tak że można je zobaczyć.
Dzieki obserwacji i nagraniom Kamy możemy wiele dowiedzieć się o bocianach na tym gnieździe. Pod każdym filmikiem trzeba rozwinąć więcej, aby móc jeszcze przeczytać dodatkowe informacje i opis filmiku. Dziękuję Kama za tak wspaniałą dokumentację.
Dzisiaj wstawiam filmik z kanału YT Kama 726 z wczorajszej nocki, kiedy samica znosiła szóste jajko.

Dzieki obserwacji i nagraniom Kamy możemy wiele dowiedzieć się o bocianach na tym gnieździe. Pod każdym filmikiem trzeba rozwinąć więcej, aby móc jeszcze przeczytać dodatkowe informacje i opis filmiku. Dziękuję Kama za tak wspaniałą dokumentację.
Dzisiaj wstawiam filmik z kanału YT Kama 726 z wczorajszej nocki, kiedy samica znosiła szóste jajko.
Nadal nie widac jajek. Dolek tak gleboki, ze juz niedlugo caly bocian w nim sie schowa.
Czego ona mu tam szukala
Czego ona mu tam szukala

Dzisiaj widziałam już dwa jajka. Jak tak dalej pójdzie, to za kilka i zobaczymy zawartość dołka

Przyleciala samiczka i przejęła dyżur nad jajkami. Dzisiaj podczas mieszania w dołku zobaczyłam aż cztery jajka. 

Dzisiaj bylo widac cztery jajka, a moze maja wiecej. zeby tylko sie z tego cos wyklulo

Dzisiaj było widać tylko jedno jajo. Mają jeszcze może niecały tydzień do pierwszego kłucia.
Za cztery dni musimy tutaj patrzec, czy cos sie nie kiwa. Na razie dolek gleboki i wszystko ok. Trzymamy kciuki aby byly tutaj maluszki.
W przyszlym tygodniu powinny kluc sie tutaj maluszki. Ale czy beda? Juz teraz sie martwie co nam ten sezon przyniesie. Miala byc zamiana na dolku, Ale w momencie kiedy samica wstala samiec oddalil sie od dolka i odlecial.
Pomylilam się pisząc wczoraj że klucie w przyszłym tygodniu. Tutaj pierwsze jajko było 6.4 więc dzisiaj mija 32 dzień, więc kłucie może już teraz się zacząć. Czy tutaj zobaczymy kiwaczka ?
Tutaj mam obsesje jajek. Widzialam dzisiaj cale jaka i raz cos innego. Ale nie wiem czy to nie byl paproch, albo moje życzenie to cos zobaczyć tutaj u tych bocianków. .
To zobaczyłam tylko raz na chwilkę
To zobaczyłam tylko raz na chwilkę
Nie wiem czy w tym roku tutaj coś będzie. Wiem, że tak buchala dzisiaj pod wieczór para.

Hurrraaaaa Nareszcie. Gniewki mają pierwszego maluszka. Popłakałam się ze szczęścia.
Rano były jeszcze całe jajka.
Gdzieś około południa wykluł się maluszek. Bylo karmienie i kiwał się łebek. Jeszcze go słabo widać

Rano były jeszcze całe jajka.
Gdzieś około południa wykluł się maluszek. Bylo karmienie i kiwał się łebek. Jeszcze go słabo widać