GLATTFELDER - SZWAJCARIA
Re: GLATTFELDER - SZWAJCARIA
Nie wiem jak mam opisać to co sie stalo. Były cztery jajka, a są trzy. Termin klucia był tutaj około 28-30.04. Trzymam kciuki aby z tych trzech pozostałych jaj wykluły się maluszki.
Dziś wieczorem o 22:15 wysiadujący bocian podczas czyszczenia i wietrzenia dołka nacisnął palcami na jajko. Wyglądało jakby jajko się pod nim ugięły, zgniotło. Bocian rozłupał skorupkę, popatrzył do środka i usunął jajo na koronę. Wyglądało jakby pisklaczek w środku był martwy.
(Filmik z tego wydarzenia)
Ostatnie momenty czterech jaj. Wszystkie wyglądały do końca całkiem normalnie.

Dziś wieczorem o 22:15 wysiadujący bocian podczas czyszczenia i wietrzenia dołka nacisnął palcami na jajko. Wyglądało jakby jajko się pod nim ugięły, zgniotło. Bocian rozłupał skorupkę, popatrzył do środka i usunął jajo na koronę. Wyglądało jakby pisklaczek w środku był martwy.

Ostatnie momenty czterech jaj. Wszystkie wyglądały do końca całkiem normalnie.

Ciekawe kiedy i ile maluszków tutaj się wykluje.
Dzisiaj cały czas pada deszcz. Lepiej żeby kluly się kiedy jest sucho.
Dzisiaj cały czas pada deszcz. Lepiej żeby kluly się kiedy jest sucho.
Maja dwa kiwaczki. 
Jak ja się dla nich cieszę po tym jak obumarło im jedno jajko i zostały trzy. Bałam się ze może być coś z tymi jajkami. Może się wykluje jeszcze te trzecie.

Trzeci już wczoraj w południe się kluł. Wyszedł ze skorupki, ale kuperek przykleił się, miał tę skorupkę do wieczora....
Odpadła ta połowa skorupki dopiero dziś o 8:30 w czasie, gdy wychylał się do jedzenia!
Odpadła ta połowa skorupki dopiero dziś o 8:30 w czasie, gdy wychylał się do jedzenia!
Trzy skrzaciki. Dziś są głodne i trochę „agresywne”. Łapią się za skrzydełka.Biedactwa. Rodzic przyniósł dwa Krety i ciagle je zrzuca. Niestety tego nie są w stanie zjeść.
Przykra wiadomość. Jeden z maluszków nie dał rady i odszedł za tęczowy most już wczoraj wieczorem. Rodzic dzisiaj jeszcze w ciagu dnia go dziobem iskał. Wieczorem dostały jeść przed jego ciałkiem. Może rodzic myślał, ze go to pobudzi. 
Zostaly dwa śliczne maluszki.

Cudne te dwa skrzaciki. Ale są dziwnie karmione. Tata przyniósł chyba krecika i dwie dżdżownice Mama jakąś mokra karmę.
Oje jaka tragedia. Najpierw samiec przyniósł śmieci do gniazda. Ale to obecnie nie jest tak złe, jak stan zdrowia jednego maluszka. Wyglada jakby miał problemy z oddychaniem. Trwa to już od rana i wyglada coraz gorzej. Młody nic nie je i jest słabiutki. Coś podobnego było w tamtym roku w kilku gniazdach polskich m.in. Krajewicach i chyba Przygodzice. Mam nadzieje ze to nie jest Aspergiloza
Rano były jeszcze dwa maluszki. Jednak jeden już ledwo oddychał. Przyleciał tata na swój dyżur. Kiedy samica odkryła młode, zdrowy zaklekotał. Chory Bocianek tez ostatni raz zaklekotał, jednak już stracił równowagę, upadł na bok i po chwili zmarł.Tata i braciszek jeszcze patrzyli na niego, ale on już nie reagował. Odszedł za tęczowy most. Potem Jedynaczek spał na braciszku. 

Maluszek spędził dziś drzemkę, tuląc się do mamy. Od wczoraj tulił się również do zmarłego braciszka. Jednak dziś w poludnie rodzice pozbyli się z dołka truchła bocianka. Pod wieczór młody miał wielką ucztę. Sam zjadł całego szczura.
Jest Slodki. Bardzo się cieszy jak przylatuje drugi rodzic, bo wie ze to catering.
Jedynak jest dobrze karmiony i szybko rośnie. Pieszczot też mu rodzice nie żałują.
Dziś są pogaduchy z mamą!
Samiec przyniósł trochę suszonych badyli, po czym nakarmił pisklę i samiczkę. 
I poleciał dalej...

I poleciał dalej...
Mlody coraz więcej stoi i robi pierwsze kroczki na wyprostowanych nóżkach. Karmienia nie są obfite, ale sam raz na jednego malucha.
Jest naprawdę świetnie wypielęgnowany i wydaje mi się, że cały czas go któryś z dorosłych jeszcze pilnuje.
Wygląda rewelacyjnie.
Wygląda rewelacyjnie.

Nie zauważyłam by młody coś ćwiczył. Chyba już czas by powoli się przygotowywał. Pierwsze loty powinny być już na początku lipca. Nadal jest karmiony jakaś kocia karma.

Kamera: YT PODGLĄD - Yvonne Russi
Spinnereistrasse, CH-8192 Glattfelden (Szwajcaria)

Samica z obrączką, to prawdopodobnie rezydentka Judith, ponieważ zimowała na kominie przędzalni. (info z czatu).
Natomiast Gottfried prawdopodobnie wrócił własnie z migracji. Wszystko się wyjaśni.

WSZYSTKO SIĘ ZGADZA, TO JEST UBIEGŁOROCZNA PARA 

STARAJĄ SIĘ O JAJECZKA ,DOBRZE BY BYŁO ŻEBY TROSZKĘ OGARNELI GNIAZDO
CZĘSTO SIEDZI NA DOŁKU ,MOŻE W KOŃCU DOCZEKAMY SIĘ JAJECZKA
PRZEZ POŁUDNIE MAŁE PRZEMEBLOWANIE GNIAZDA A POTEM ODPOCZYNEK
MIAŁAM NADZIEJĘ ZE ZOBACZĘ JAJECZKO A TU DALEJ NICI Z TEGO
STARAJĄ SIĘ O POTOMSTWO JAK TYLKO MOGA ,MAM NADZIEJĘ ŻE W KOŃCU IM SIĘ UDA