TRZCINEC K/LUBARTOWA
Re: TRZCINEC K/LUBARTOWA
PRZEDPOLUDNIEM POBYŁY W GNIEZDZIE A POTEM FRUUU ZA OBIADKIEM
WIEJE JAK TRZEBA ,BOCIANY WOLĄ SOBIE POSIEDZIEĆ W GNIEZDZIE
PASKUDNA POGODA ; wieje i pada .BOCIANKI SPĘDZAJĄ CZAS W GNIEZDZIE .PRZEPIOREK NAWET W TAKĄ POGODĘ NIE ZAPOMNIAL O BARA BARA
PRZEPIOREK CZYNI STARANIA O JAJECZKA

8 kwietnia o 20:03 Trzcinka złożyła trzecie jajeczko

Zauważyłem też cechę charakterystyczną dla Przepiórka. Są to dwa czarne pióra na ogonie

Zauważyłem też cechę charakterystyczną dla Przepiórka. Są to dwa czarne pióra na ogonie

Moga miec w dołku już nawet pięć jajek.
Akrobatyczna zamiana miejsc w wysiadywaniu.
Akrobatyczna zamiana miejsc w wysiadywaniu.
WYMIANA ,ILOŚCI JAJECZEK WCIĄŻ NIE WIDAĆ
Na razie nie wiemy ile mają naprawdę jajek. Ale już za około 10 dni będą się kłuć maluszki. Może zobaczymy kiwaczki.
NADSZEDŁ CZAS ZMIANY .TRZCINKA PRZEJĘŁA OBOWIĄZKI OD PRZEPIÓRKA
Dzisiaj mijają dopiero 32 dni od złożenia pierwszego jajka. Nie widać tutaj dołka. Ale mają dziwne zachowanie. W ciągu ostatniej godziny wstają w odstępach 3-15 minutowych i zaglądają / mieszają w dołku. Mozemy tylko czekać i wypatrywać kiwajacego się łebka. Ale nie wiem kiedy 

Tak, mają dzisiaj już na pewno pierwszego kiwaczka. Była zamiana i rodzic zrobił zrzut. PO chwili posprzątał. W trakcie karmienia można zauważyć ruch w dołku i skrawek łebka. Może już są dwa maluszki.

Juz z rana były dwa maluszki. Popołudniu te dwa można już zobaczyć czasami łebki. Nie jestem pewna czy nie są trzy.

Dzisiaj też widać dwa łebki. Ale może jeszcze jest jakiś trzeci malutki. Zobaczymy jutro.
TRZY KIWACZKI NAM SIĘ CHWILAMI POKAZUJĄ
Sa cztery łebki. Dwa już bardzo ciekawski. Próbowały wydostać się z dołka na górę. Jeszcze im się tym razem nie udało.

Troche odstraszania. Tak jak w innych gniazdach, również tutaj najpierw pojenie, a potem karmienie trójki skarbów.
JAK ONE UROSŁY , SUSZENIE I CZESANIE UPIERZENIA PO DESZCZU
PRZYGOTOWUJĄ SIĘ DO TEJ NAJWAŻNIEJSZEJ W ICH ŻYCIU CHWILI --- PIERWSZEGO LOTU
Przepieknie dwa ćwiczyły. Już lada moment poleca.
Były też groźne momenty, że wyleci za gniazdo
I moment kiedy myślałam że już jeden lata i na gnieździe są dwa. A jednak były trzy młode.
Były też groźne momenty, że wyleci za gniazdo
I moment kiedy myślałam że już jeden lata i na gnieździe są dwa. A jednak były trzy młode.

Gajko na czacie pisza,( ktos tam pojechal na miejsce) ze nie ma go pod gniazdem i na lace.
W miedzyczasie juz drugi odwazyl sie na swoj pierwszy lot. Ten wyladowal szczesliwie w gniezdzie.
W miedzyczasie juz drugi odwazyl sie na swoj pierwszy lot. Ten wyladowal szczesliwie w gniezdzie.

Drugi lata, a trzeci ma jeszcze opory wystartować. Dzisiaj drugiego nie było prawie 1,5 godziny i znowu była troska co się z nim stało. Ale wrócił szczęśliwie do gniazda.
O pierwszym nadal nie ma żadnych wiadomości.
O pierwszym nadal nie ma żadnych wiadomości.
PO DWÓCH DNIACH NIEOBECNOŚCI DO GNIAZDA WROCIŁA MARNOTRAWNA CÓRKA - FLORCIA .DZIĘKI BOGU ŻE JEJ NIE PRZYDARZYŁO SIĘ COŚ ZŁEGO