ŚWIERKLANIEC- ŚLĄSKIE
Re: ŚWIERKLANIEC- ŚLĄSKIE
Dzisiaj dwa karmienia : raz od mamy i raz od taty.
Nadal cwiczy i niie przelamal leku zeby poleciec. Moze jutro?.
Nadal cwiczy i niie przelamal leku zeby poleciec. Moze jutro?.
Caly dzień widziałam go dzisiaj samego. To chyba niemożliwe? Czy ktoś coś widział ?
Myślałam że zobaczę dzisiaj puste gniazdo, ale też nie było tego momentu.
Cały czas był sam, stał, siedział i wypatrywał albo coś szukał w ściółce. I to właśnie mi się nie podoba.
Nagrałam sobie kilka godzin i w złości że tak jest sam i nie leci wszystko skasowałam. Sorry.
Myślałam że zobaczę dzisiaj puste gniazdo, ale też nie było tego momentu.
Cały czas był sam, stał, siedział i wypatrywał albo coś szukał w ściółce. I to właśnie mi się nie podoba.
Nagrałam sobie kilka godzin i w złości że tak jest sam i nie leci wszystko skasowałam. Sorry.
Najpierw fotki z minionej nocy. Już druga noc w tym samym czasie przeszła burza w okolicy gniazda. Niestety nasz kochany jedynak był sam na gnieździe . Predwczoraj ta burza była niemiła i częsta ale nie tak straszna. Mlody spędził na leżąco.
Wczoraj było strasznie. Mlody znowu sam i siedział. Podejrzewam że w razie czego mógł z tej pozycji szybciej reagować. Biedny młody.
10.07
12.07
Nadal nie widzę go latającego.
Dzisiaj raz widziałam samice. Najpierw go napoiła, potem było coś dużego ale nie dopatrzyłam co to takiego.
Wczoraj było strasznie. Mlody znowu sam i siedział. Podejrzewam że w razie czego mógł z tej pozycji szybciej reagować. Biedny młody.
10.07
12.07
Nadal nie widzę go latającego.

Dzisiaj raz widziałam samice. Najpierw go napoiła, potem było coś dużego ale nie dopatrzyłam co to takiego.
PIA MŁODY LATA ,KRÓTKO BO KRÓTKO ALE JEST JUŻ LOTNIKIEM
Gajko znowu razem obserwowałyśmy
Ja to sobie nagrałam i wydaje mi się że on już dłużej lata. Sposób jak wylatuje i ładowania, to raczej nie jest pierwszy raz. To było za płynne i bardzo precyzyjne lądowanie, a wylot wyglądał jak u starych bocianów, nie jak u nowicjusza. Profi lotnik.
Ale cieszę się, że widziałyśmy wylot i oficjalnie jest lotnikiem

Ja to sobie nagrałam i wydaje mi się że on już dłużej lata. Sposób jak wylatuje i ładowania, to raczej nie jest pierwszy raz. To było za płynne i bardzo precyzyjne lądowanie, a wylot wyglądał jak u starych bocianów, nie jak u nowicjusza. Profi lotnik.
Ale cieszę się, że widziałyśmy wylot i oficjalnie jest lotnikiem

BOCIO W GNIEZDZIE ,MOŻE RANO WYLATYWAŁ
Jedynak chyba wyruszył do Afryki. Dzisiaj na gnieździe były oba dorosłe bociany. Teraz na noc jest tylko samiec
Dziekuje Kasiu za fotki i wiadomość o pierwszym wylocie młodego. Taka wiadomość, to dla mnie jak skarb.
W tym roku wszystko jakoś wcześniej się zaczęło i wcześniej skończyło. Połowa młodych już na sejmikach i mnóstwo już leci. Pierwsze fotki i liczenia emigrujących ptaków odbyły się już kilka dni temu. W Istambule np. leciała 29. 07. grupa ca 650 bocianów i były wśród nich z Polski.
Wczoraj i dzisiaj nie trafiłam na żadnego bocianka na tym gnieździe.

W tym roku wszystko jakoś wcześniej się zaczęło i wcześniej skończyło. Połowa młodych już na sejmikach i mnóstwo już leci. Pierwsze fotki i liczenia emigrujących ptaków odbyły się już kilka dni temu. W Istambule np. leciała 29. 07. grupa ca 650 bocianów i były wśród nich z Polski.
Wczoraj i dzisiaj nie trafiłam na żadnego bocianka na tym gnieździe.

A ja dziękuję za informację o ich odlotach, bo go od paru dni szukam i szukam, szkoda że tak szybko odlatują. Pozostało mi cieszyć się widokiem rodziców którzy zajęli się okazywaniem sobie miłości i porządkami w gnieździe 
Dzisiaj nocuję samiec. Ciekawe czy samica też jeszcze gdzieś jest. Może nocuję w pobliżu na dachu lub lampie?
Melduję że samica stoi na wysokiej latarni odległej od gniazda w lini prostej ok 4 km
Kasiu wstawiaj jak najwięcej takich wspaniałych wiadomości.
Ja wczoraj w nocy trafiłam na samca na gnieździe. Dzisiaj nikogo nie widziałam. Gniazdo na razie puste.
Ja wczoraj w nocy trafiłam na samca na gnieździe. Dzisiaj nikogo nie widziałam. Gniazdo na razie puste.
Kasiu jak bardzo się cieszę na te Twoje wpisy.
Ja wieczorem mam tylko puste gniazdo.
Ja wieczorem mam tylko puste gniazdo.
Najpierw był samiec na gnieździe. Potem samica. Nie wiem czy się spotkały. Ciekawe czy przylecą na noc. Na razie ich nie ma.
Na noc gniazdo jak zawsze puste. W ciągu dnia dzisiaj nie miałam szczęścia kogoś spotkać.
Kasiu swietnie że możemy dzięki Tobie, zobaczyć je również poza gniazdem.
Dzisiaj spędziły dużo czasu wspólnie na gnieździe. Ciekawe czy przylecą na noc ?
Dzisiaj spędziły dużo czasu wspólnie na gnieździe. Ciekawe czy przylecą na noc ?
Chciałam dodać krótki filmik ale albo nie można tego zrobić albo ja nie potrafię 

Jest, przyleciał już pierwszy Bocianek. Ma metalową obrączkę na lewej nodze, więc jest to samiec.
PRACE W GNIEZDZIE .PO ZIMIE TRZEBA JE ODNOWIĆ
Doczekaliśmy się wiosny i boćków! Z moich obserwacji obrączki wynika że to ten sam samiec który był w zeszłym roku, mam nadzieję że ten sezon będzie sielski i spokojny. Miłego podglądania