ŚWIERKLANIEC- ŚLĄSKIE
Re: ŚWIERKLANIEC- ŚLĄSKIE
JESZCZE NIE LATAJĄ ALE COŚ MYŚLĄ O TYM
TYLKO WCZORAJSZY LOTNIK OPUŚCIŁ NA CHWILĘ GNIAZDO
DZISIAJ DWÓKA POLECIAŁA I ZOSTAWIŁA NAJMŁODSZEGO .BIEDACZYSKO TEŻ CHCIAŁBY BYĆ Z RODZEŃSTWEM I ZACZĄŁ INTENSYWNIE ĆWICZYĆ 
WRÓCILO RODZEŃSTWO

WRÓCILO RODZEŃSTWO
PRZEDPOŁUDNIEM MŁODZIEŻ W DOMKU
POPOŁUDNIU W GNIEZDZIE RODZIC ,MŁODE NIE WRÓCIŁY JUŻ NA NOC
POPOŁUDNIU W GNIEZDZIE RODZIC ,MŁODE NIE WRÓCIŁY JUŻ NA NOC
Mamy parę , przyleciały dzisiaj 

WITAJCIE I ODPOCZYWAJCIE PO DŁUUUGIEJ PODRÓŻY
PRZEZ POŁUDNIE RAZEM W GNIEZDZIE I WIECZOREM TEŻ
WIECZOREM GOSPODARZ ODPOCZYWAŁ A GOSPODYNI SIĘ PIGLOWAŁA . POTOALECIE ZASNĘLI PRZYTULENI DO SIEBIE
Dzisiaj jeden ciagle byl na gniezdzie i grzal juz troche dolek. Na dniach mozemy zobaczyc tutaj pierwsze jajeczko.
Maja pierwsze jajeczko. Dolek jest tak głęboki, że widać tylko jak je przewracają.

Jest drugie jajko. Ale źle je widać. Caly dzień próbowałam je dojrzeć. Moze jutro rano coś więcej pokażą.

W tym dolku sa prawdopodobnie trzy jajka. Niestety na razei nie udalo mi sie ich zobaczyc, bo dolek jest gleboki
Dzisiaj już mogą być cztery jajka. Niestety nic nie widać. W nocy kiedy mogła chyba składać, był ciemny przekaz 

Slabo widać ale są cztery jaja. Dziś wieczorem moze jeszcze dołoży jedno ?

Nie jestem pewna czy dzisiaj w dołku nie widziałam 5 jaj? Może miały więcej a nie było widać?
Od 11.4 nie trafiam na zamianę. Nie widzę samicy, tylko cały czas sąmca z obrączką.
Czy ktoś coś widział?
Czy ktoś coś widział?
Taką sytuację zaobserwowałam kilkanaście minut temu.
Nie mam pojęcia, czy samica próbowała dostać się na gniazdo, czy to był atak intruza.
W każdym razie samiec dziobał i przepędził tego bociana i nadal jest sam i wysiaduje jaja.
Nie mam pojęcia, czy samica próbowała dostać się na gniazdo, czy to był atak intruza.
W każdym razie samiec dziobał i przepędził tego bociana i nadal jest sam i wysiaduje jaja.
W piątek czyli 12 kwietnia ok 19 samiec nie wpuścił wracającej z kolacji samicy do gniazda. Ponawiała próby jednak noc spędziła poza gniazdem. W sobotę rano ok 6 podlatywała sama, jednak nie była dopuszczana do gniazda. W ciągu dnia kilka razy pojawiały się dwa bociany z których jeden jest atakujący a drugi bierny. Wieczorem prawdopodobnie samica próbuje się dostać do gniazda i wtedy jest sama. Znów jej nie wpuszcza. Dziś rano jeden bocian, prawdopodobnie samica próbuje dostać się do gniazda, jednak nie jest dopuszczona. Ok 8:40 znowu pojawiły się dwa bociany. Kilka minut przed 9 samiec na krótką chwilę wyleciał z gniazda i szybko wrócił. O jajka dba, wietrzy, przewraca, czyści gniazdo ale sam nie jadł i nie pił od piątku. Jest to ta sama para która była w ubiegłym roku i dodam, że w ubiegłym roku była podobna sytuacja że samiec przez ok 2 dni nie wpuszczał partnerki do gniazda
Ewo dziękujemy za Twoje wspaniałe obserwacje i wyjaśnienia co do sytuacji na gnieździe.

Dzisiaj rano dwa razy widzialam, jak bocian chcial wleciec na gniazdo. Tylko raz udalo mi się troche nagrac i zrobic z tego fotki. Nie wiem co sie dzialo przez ostatnie 3 godziny.
Akurat trafiłam na moment, jak nie pozwolił jakiemuś bocianowi wlecieć na gniazdo.
Próbowała wlecieć na gniazdo, miała ze sobą patyki.
Niestety wypchnął ją i poleciał za nią, po czym wrócił do wysiadywania.
Niestety wypchnął ją i poleciał za nią, po czym wrócił do wysiadywania.

Jest samiczka,wykorzystała moment gdy na chwilę wyleciał z gniazda.Siadła i gdy wrócił,pieknie się przywitali.Poleciał,musi wreszcie coś zjesć,oby już było dobrze.
Tak, samica sprawuje opiekę, dodam tylko, że próbował samiec wlecieć na gniazdo, ale mu nie pozwoliła.
Nie potrafię podglądać płynnie bo od wczoraj mam tutaj tylko stop klatki.
Przed chwilką widzę, że samiec wrócił. Oboje są na gnieździe. Po chwili samica na jajkach. Mam nadzieję , że odbyło się to bez jakiś przepychanek.
Przed chwilką widzę, że samiec wrócił. Oboje są na gnieździe. Po chwili samica na jajkach. Mam nadzieję , że odbyło się to bez jakiś przepychanek.
Muszę sprostować swój poprzedni ---> post.
Samica odpierała już wówczas atak obcego bociana. Po chwili broniła razem z samcem gniazda.
Zamieszczam kilka fotek, ale niestety podgląd był bardzo spikselizowany.
Samica odpierała już wówczas atak obcego bociana. Po chwili broniła razem z samcem gniazda.
Zamieszczam kilka fotek, ale niestety podgląd był bardzo spikselizowany.