ŚWIERKLANIEC- ŚLĄSKIE
Re: ŚWIERKLANIEC- ŚLĄSKIE
PEWNIE COŚ CZUJE ŻE MOŻE BYĆ JAJECZKO I ZABRAŁA SIĘ ZA DOLEK
Caly dzień grzeją dołek. A czy coś zobaczymy to wątpię, bo już jest bardzo głęboki.
Jest pierwsze
, na 100% , ale widać je tylko w momencie obracania, dołek jest dość głęboki

Jest pierwsze
, na 100% , widziałam kiedy przewracała je , poluję na moment żeby zrobić zdjęcie, ale dołek jest dość głęboki

29.marca samica zniosła pierwsze jajeczko.
Filmik z tego wydarzenia autorstwa Alukin z YT
Wczoraj wieczorem 31 marca bocianica złożyła drugie jajko.

Dołek jest bardzo głęboki i ciężko jest coś dopatrzeć.
Filmik z tego wydarzenia autorstwa Alukin z YT

Wczoraj wieczorem 31 marca bocianica złożyła drugie jajko.

Dołek jest bardzo głęboki i ciężko jest coś dopatrzeć.
Wielkie dzięki za ten filmik, nigdy nie udało mi się obejrzeć tego momentu na żywo, zazdroszczę. Będę „polować” na kolejne jajko, może się uda 
Nie jestem pewna ale chyba o 22.04 wyszło 3

Kasiu tak o 22:03:26 Samica wyparła trzecie jajko. Niestety nie widać dużo, ale na 100% to był ten moment.
W ciągu dnia niestety też nic nie widać. Może z czasem się trochę ułoży dołek i coś pokażą.

W ciągu dnia niestety też nic nie widać. Może z czasem się trochę ułoży dołek i coś pokażą.
Nadal nie widać dołka. Przygotowują się na kolejne czwarte jajko. Czy dzisiaj będzie można coś dopatrzeć ?
W dołku powinny być już cztery jajk. Niestety nic nie widać
W ciągu dnia też bez szans.
W ciągu dnia też bez szans.
Piękne zdjęcia, mnie też niestety nie udało się zobaczyć jajeczek, może za kilka dni jak zrobi się cieplej.Dzisiaj okropnie wieje i jest bardzo zimno.
Około 14.30 było groźnie, pojawiły się dwa intruzy, chyba chciały przejąć pięknie „ wyremontowane” mieszkanko, na szczęście odpuściły obyło się bez walki. Podobno jeszcze sporo bocianów dopiero wraca z migracji i szuka lokalu do wynajęcia a nasze świerklanieckie jest naprawdę piękne
Około 14.30 było groźnie, pojawiły się dwa intruzy, chyba chciały przejąć pięknie „ wyremontowane” mieszkanko, na szczęście odpuściły obyło się bez walki. Podobno jeszcze sporo bocianów dopiero wraca z migracji i szuka lokalu do wynajęcia a nasze świerklanieckie jest naprawdę piękne

W dołku chyba są już cztery jajka. Nie wiem czy są, bo do tej pory widziałam tylko trzy. Jednak dołek jest bardzo głęboki. Może uda mi się dzisiaj zaobserwować składanie kolejnego ? Mam problem z przekazem, u mnie ciągle się zawiesza.
Nie trafiłam dzisiaj na samice. Może dużo zeruje i się wzmacnia przed dzisiejszym „porodem”?
Nie trafiłam dzisiaj na samice. Może dużo zeruje i się wzmacnia przed dzisiejszym „porodem”?
Nie mam pojęcia ile skarbów mają w dołku. Ciekawe czy będzie dzisiaj w nocy coś widać?
Dolek jest pełny jaj. Ile ich jest 4 czy 5 może zobaczymy w późniejszym czasie. Chyba już zakończyły składanie jaj.
Nie mogę uwierzyć że to się dzieje naprawdę. Dziś od rana miał miejsce nalot dwóch intruzów. Nie jestem pewna ale najpierw samiec odganiał intensywnie, latały nad boiskiem jak samoloty wojskowe w boju. Potem pałeczkę przejęła samica, trwało to z małymi przerwami non stop. Około 14 na lampie oddalonej jakieś 50 m od gniazda stał bocian( nie wiem czy nasza samica czy intruz) i stał tam około 2 godzin. Po 17 nalot rozpoczął się od nowa. A około godziny 19.30 samiec wyleciał z gniazda, natychmiast pojawił się drugi, myślałam że to samica i już chciałam odetchnąć z ulgą ale nagle samiec zawrócił i zaczął atakować tego który siadł na jajkach. Sceny identyczne jak te w zeszłym roku( niesamowite że nawet data się zgadza) i przegonił, sam siadł z powrotem na jajach a na wspomnianej już lampie znów stoi bocian, wydaje mi się że to nasza samica. Nie wiem o co tu chodzi, będzie powtórka z zeszłego roku., to byłoby straszne

Niestety od wczorajszego wieczora samica nie jest wpuszczana do gniazda, biedna stoi na tej nieszczęsnej lampie i patrzy w stronę gniazda. Dwa razy próbowała się do niego dostać ale bezskutecznie, samiec siedzi na jajkach, wydaje mi się że nie był nawet na posiłku. Przeglądałam wpisy z zeszłego roku i mam wrażenie że mamy powtórkę z wątpliwej rozrywki. Co z nim jest nie tak? Nie widziałam ani nie słyszałam o podobnych przypadkach w innych gniazdach, tymczasem w naszym to już prawie standard 

Kasiu dziękuję za Twoje wspaniałe relacje z tego gniazda. Dzieki Tobie wiemy co się dzieje. Bez Twoich obserwacji byłoby to niemożliwe, bo nie ma tutaj możliwości cofania i prawidłowej obserwacji.
Ja również nie słyszałam o takim zachowaniu.
Samiec czeka aż samica złoży wszystkie jaja, wtedy sam wysiaduje i nie dopuszcza jej do gniazda. Bardzo dziwne zachowanie.
No cóż nie możemy nic zrobić, tylko obserwować. .
Ja również nie słyszałam o takim zachowaniu.
Samiec czeka aż samica złoży wszystkie jaja, wtedy sam wysiaduje i nie dopuszcza jej do gniazda. Bardzo dziwne zachowanie.
No cóż nie możemy nic zrobić, tylko obserwować. .
Raport z dnia dzisiejszego: samiec od wczoraj sam siedzi na jajach, nie opuszczał gniazda, chyba że w nocy. Samica obserwuje gniazdo z lampy na której cały czas stoi, kilka razy próbowała wlecieć do gniazda ale bez powodzenia, samiec ją przegonił.Mam nadzieję że jutro samiec zgłodnieje i opuści gniazdo na dłuższą chwilę

W końcu nasz bociani tatuś odpuścił i dopuścił do gniazda partnerkę. Zgłodniał, dodatkowo dziś było strasznie gorąco, więc nie miał wyjścia. Ciekawe co zrobi po powrocie, kilka razy w ciągu tych prawie siedmiu godzin byli na gnieździe razem, układali patyczki i klekotały cudnie. Co za para 

Kasiu ja niestety nie mam tyle szczęścia. Parę widziałam ostatni raz w ciągu dnia 18.04. Dzisiaj cały dzień trafiałam na samca. A teraz wieczorem jaka niespodzianka dwa bociany na gnieździe .
W ciągu pół godziny, dwa razy zamieniły się na dołku. Czy będzie już tutaj zgoda? Zobaczymy.
Tak, wczoraj cały dzień w gnieździe był tylko samiec, nie wiem gdzie była ona , nie widziałam jej ani na lampie ani na okolicznych łąkach, więc zaczęłam się znowu niepokoić. A wieczorem piękna niespodzianka, może była z wizytą świąteczną
. Dziś piękny widok, zmieniają się często, przyłapałam mamcię jak walczy z wielkim badylem, trwało to dobre parę minut, ale w końcu udało jej się ułożyć go tam gdzie chciała.

Jak to dobrze mieć takiego obserwatora jakim jest nasza Kasia
Dzisiaj widziałam je znowu razem.

Dzisiaj widziałam je znowu razem.
Całkiem teoretycznie dziś może się pojawić pierwszy kiwaczek, niestety nasz Tatko znów przejawia niezrozumiałe i patologiczne (oczywiście w moim odczuciu) zachowanie. Od wczoraj przegania samicę i nie dopuszcza jej do gniazda, podejmowała kilka prób.
Chcę się mylić ale czeka nas chyba kilka trudnych tygodni.

Pia jak Ci się udało takie ładne zdjęcia zrobić 

własnie zauważyłam pierwszego kiwaczka :) ale i przeczytałam ze mamy powtórke z zeszłego roku :( . Taką miałam nadzieję ze tylko w tamtym roku samiec miał dziwną metodę eliminacji? Mam nadzieję , że w tym roku , w razie powtórki uda się uchronić maluszki od śmierci głodowej :( .
Dziś pojawił się drugi kiwaczek! Na razie przy maluchach mamcia
sesja zdjęciowa dwóch kiwaczkow. Już pięknie się prezentują.Zeby teraz tylko były karmione.