RAKOWO - CZACHY, PODLASKIE
Re: RAKOWO - CZACHY, PODLASKIE
MLODE RACZKI CALY DZIEŃ ŻEROWAŁY ,DOPIERO PÓŻNYM POPOŁUDNIEM WRÓCILY DO GNIAZDA NA NOC .DZISIAJ MAJĄ TOWARZYSTWO RODZICA
KOLACJA PRZYLECIAŁA I ZARAZ FRUUUU
MŁODE RACZKI MAJĄ TOWARZYSTWO RODZICA ,SPOKOJNEJ NOCY
MŁODYCH JUŻ NIE MA .W GNIEZDZIE NOC SPĘDZAJĄ RACZKA I CZACH
RACZKA I CZACH NOCUJĄ U SIEBIE W DOMKU
PUSTO ,MOŻE JESZCZE WRÓCĄ RODZICE NA NOC
DZIŚ WPADŁA TUTAJ PARA, ALE TO CHYBA NIE SĄ WŁAŚCIWE....
W ciągu dnia nie trafiłam na bocianki. Dopiero pod wieczór w gnieździe zjawił się jeden bocian. Zobaczymy co będzie jutro.
POPOLUDNIE .CZACG U RACZKA W GNIEZDZIE ZAJMUJĄ SIĘ PRZEWAŻNIE TOALETĄ .W KOŃCU CZACH SOBIE PRZYPOMNIAL I DOBRAŁ SIĘ DO SWOJEJ WYBRANKI .TERAZ TYLKO BĘDZIEMY OCZEKIWAĆ NA WYNIK MIŁOSNYCH UNIESIEŃ
Dzisaj dziwny obrazek. Caly dzien tylko jeden bocian na gnieździe siedzący na dołku i straszny wiatr. Byl moment ze na wodzie tworzyły się fale jak na morzu. Drugiego bociana spotkałam dopiero teraz wieczorem.
Dzis pełne przygotowania i grzanie. Moze jest tak daleko i będzie dziś w nocy pierwsze jajeczko.
Nic tu nie widzę. Dolek wygrzany i głęboki. Czach chyba chciał bocianic, ale w końcu tylko sobie postał.
Dolek jest tak głęboki, a w nim tyle sianka i ściółki, że nic nie można zobaczyć. Jak spolchnia i podnosi zawartość, to widać jajko. Miałam wrażenie że raz widziałam dwa. Ale to noc i mogę się mylić. Zobaczymy rano.

w ciągu dnia podobna sytuacja. Kamerka jest często oddalana ( tak jak w nocy podczas składania jajek)
W ciągu dnia raz też widziałam chyba dwa jajka.
Prawie cały czas grzeją dołek, więc może są dwa. Jeżeli tak to pierwsze było 06.04. , a drugie 08.04 Teraz mają dwa.

Trzy mają na pewno, a może i cztery, pilnują dołka i liczą, liczą swoje skarby!

Może mają już pięć jajek? Nie obserwowałam wczoraj w nocy co dzieje się na gnieździe. Dolek jest głęboki i nic nie widać..
Nagle zaczęły odstraszać i wyleciały oba z gniazda
Po chwili wróciły. Samiec jednak zaraz znowu poleciał, samica usiadła na dołku.

Po chwili wróciły. Samiec jednak zaraz znowu poleciał, samica usiadła na dołku.
Pogoda nie gra roli. Obowiązki rodzicielskie muszą być wykonane. Oba bocianki bardzo się starają w wysiadywaniu i ulepszaniu gniazda.
Za ponad 10 dni beda tutaj kiwaczki. W dolku bylo widac ze ma duzo jajek
Dzisiaj jeszcze mniej widać. Tutaj również samiec nie zrobił zamiany.
Koncowka wysiadywania. Jeszcze kilka dni. Dolek niewidoczny.Ale częściej już do niego zaglądają.
KRÓTKIE ODSŁONIĘCIE DOŁECZ
Długa odsłona dołka i zamiana.Jednak nic się nie dopatrzyłam, bo dołek głęboki. Za dwa dni możemy się przyglądać, czy coś się w nim nie rusza.
WIECZOREM .RACZKA OPIEKUJE SIĘ JAJECZKAMI .CZACH PO POWROCIE DO GNIAZDA NIE KWAPIŁ SIĘ DO ZMIANY TYLKO ZAJĄL SIĘ TOALETĄ