PRZYGODZICE -WIELKOPOLSKIE
Re: BOCIANY--PRZYGODZICE
Żadnego chętnego na nocleg nie ma.

Czy to było pożegnanie Przygody i Dziedzica? W południe pusto.

Wieczorem nie wrócili na noc ,prawdopodobnie postanowili już wyruszyć w drogę
Witaj bocianku 

Jest pan na włościach po krótkiej kolacji 

Poczesał piórka i zająl się porządkowaniem gniazda
Wspaniałe spotkanie,wielka radość ,są razem.

Z RANA TYLKO JEDNO W GNIEZDZIE
Po południu razem dość długo odstraszały.

Pilnuje gniazda i podgląda remont dachu.

UŁOŻYŁY SIĘ DO NOCNEGO ODPOCZYNKU
DZIEDZIC ROBI WIECZORNĄ TOALETĘ A PRZYGODA DRZEMIE NA STOJACO
WIECZOREM I W NOCY DOSZŁO KILKA RAZY DO ATAKU OBCEJ PARY NA GNIAZDO.
(info z FB oraz z forum: Bociany z Przygodzichttps://www.facebook.com/bocianyzprzygodzic/pho ... kquZLh_TfV
"Wraz z falą ciepłego powietrza nadleciały stada nowych bocianów szukających dogodnych miejsc lęgowych. Przygoda i Dziedzic skutecznie bronili dziś wieczorem swojego terytorium i gniazda. © Fot. Agata Dera z www.bociany.przygodzice.pl "
1 ZDJĘCIE Z INFO Z FORUM, 2 AKTUALNE.
TERAZ SPOKÓJ W GNIEŹDZIE.
(info z FB oraz z forum: Bociany z Przygodzichttps://www.facebook.com/bocianyzprzygodzic/pho ... kquZLh_TfV
"Wraz z falą ciepłego powietrza nadleciały stada nowych bocianów szukających dogodnych miejsc lęgowych. Przygoda i Dziedzic skutecznie bronili dziś wieczorem swojego terytorium i gniazda. © Fot. Agata Dera z www.bociany.przygodzice.pl "
1 ZDJĘCIE Z INFO Z FORUM, 2 AKTUALNE.
TERAZ SPOKÓJ W GNIEŹDZIE.
MAMY PIERWSZE JAJKO! 

DZIŚ DZIWNA SYTUACJA - JAJKO BYŁO SAMO, NIE WIEM, JAK DŁUGO...
Jajo było odkryte tylko 4 minuty. Bociany odstraszały intruza i oba wyleciały z gniazda. To pierwsze jajko wiec inkubacja i tak nie jest jeszcze rozpoczęta. Czasami przy pierwszym jajku i tak stoją nad nim „godzinami”. Mam nadzieje, ze nie będą to praktykować przy każdym odstraszaniu, również w późniejszej fazie.
Pia - po prostu zastałam samo jajko, nie wiedziałam, jak długo. Dobrze, że obserwowałaś, dzięki 
O GODZ. 23:20 PRZYGODA ZNIOSŁA DRUGIE JAJKO

O GODZ. 23:20 PRZYGODA ZNIOSŁA DRUGIE JAJKO

Dziś sporo klekotów i odstraszania od rana.Na jajkach siedziala Przygoda i w pewnym momencie coś ją zaniepokoilko ,zaczęła odstraszać.W mig przylecial DZiedzic i pomagał .W gnieździe czwóreczka jajeczek

Gniazdo wielokrotnie dziś było atakowane,jedno jajko zostało zniszczone.Po walce od wielu godzin Kropka nie wróciła do gniazda,dziedzic jest sam.

To wyglada teraz na normalne gniazdo z trzema jajkami. Ale tutaj rozegrała się tragedia w ciagu ostatnich 24 godzin.
Wczoraj około 10 rano, gniazdo zostało zaatakowane przez intruza. Walki trwały przez cały dzień i noc.Już po początkowej walce Przygoda nie wróciła do gniazda. Zaczęto poszukiwania w okolicy gniazda.Były przypuszczenia, ze może jest ranna i gdzieś leży.
Dziedzic sam walczył i bronił gniazda, grzał jajka.Biedny samiec był już u kresu sił, a napastnik stał na sąsiednim kominie i nie dawał spokoju ciagle napadając na gniazdo.
Całe szczęście Przygoda wróciła do gniazda, dopiero po 2 w nocy. Jest cała i nie widać obrażeń.
W trakcie walk doszło do uszkodzenia jednego z czterech jaj, wiec teraz pozostały trzy jajka.
Czy Przygoda będzie w stanie znieść jeszcze kolejne jajko/ka ? Okaże się dzisiaj wieczorem.
Trzymamy kciuki za dzielne bocianki.

Wczoraj około 10 rano, gniazdo zostało zaatakowane przez intruza. Walki trwały przez cały dzień i noc.Już po początkowej walce Przygoda nie wróciła do gniazda. Zaczęto poszukiwania w okolicy gniazda.Były przypuszczenia, ze może jest ranna i gdzieś leży.
Dziedzic sam walczył i bronił gniazda, grzał jajka.Biedny samiec był już u kresu sił, a napastnik stał na sąsiednim kominie i nie dawał spokoju ciagle napadając na gniazdo.
Całe szczęście Przygoda wróciła do gniazda, dopiero po 2 w nocy. Jest cała i nie widać obrażeń.
W trakcie walk doszło do uszkodzenia jednego z czterech jaj, wiec teraz pozostały trzy jajka.
Czy Przygoda będzie w stanie znieść jeszcze kolejne jajko/ka ? Okaże się dzisiaj wieczorem.
Trzymamy kciuki za dzielne bocianki.

Przygoda nie zniosła więcej jajek - są trzy.
Przed południem był chwilowy niepokój, ale już jest spokojnie (w/g moich obserwacji).
Przed południem był chwilowy niepokój, ale już jest spokojnie (w/g moich obserwacji).
Niestety intruz nie daje im spokoju. Od rana znowu nalatuje Przygodę i Dziedzica.
Ze stresu wczoraj wieczorem chyba już nie złożyła kolejnego jajka. Może jeszcze dzisiaj wieczorem złoży jajko.
Pod skrzydłem chyba Przygody widać ranę
Ze stresu wczoraj wieczorem chyba już nie złożyła kolejnego jajka. Może jeszcze dzisiaj wieczorem złoży jajko.
Pod skrzydłem chyba Przygody widać ranę
Prawdopodobnie więcej jajek nie będzie. Oby już miały spokój.

Biedna Przygoda i Dziedzic. Dzień i noc bronią gniazda i trzech jajek. Mam nadzieje, ze uda im się obronić i wysiedzieć te trzy jajka. Atakują je różne bociany, z obraczka i bez obrączek.
Uruchomiono drugą kamerkę. Wierzę, że boćki się obronią. Myślę, czy czasem atakującym nie jest poprzedni Dziedzic?....

Mam nadzieje, ze sytuacja się trochę uspokoiła. Wczoraj były małe problemy z kamerka. Dzisiaj działa normalnie. Dziedzic i Przygoda są Ok. Trzy jajuszka całe.
Bocianki krótko odstraszały. Nie było widać intruza, ale są nadal bardzo czujne. Kiedy się to skończy i będą mogły spokojnie wysiadywac.
Jest troche spokojniej ale nadal jeszcze musza byc czuje i czesto odstraszaja.
Do gniazda wrocila Przygoda z wieczornej kolacji. Dziedzic zrobil jej zaraz miejsce na dolku.
Do gniazda wrocila Przygoda z wieczornej kolacji. Dziedzic zrobil jej zaraz miejsce na dolku.