PASIEKA, ŁÓDZKIE
Re: BOCIANY - PASIEKA ,ŁÓDZKIE
Piękne podskoki młodych bocianków.Dwa bliźniaki wykluły się 6 maja 

Juz są tak daleko by lecieć, ale o tym nie wiedza. Chyba troszkę mocno wieje i to je wstrzymuje. Ale może jeszcze dziś się ktorys odważy, a za nim poleci następny.
Rodzic przyleciał do gniazda ze zdobyczą ale silny wiatr mu ja porwał, wiec on tez wyleciał.
Rodzic przyleciał do gniazda ze zdobyczą ale silny wiatr mu ja porwał, wiec on tez wyleciał.

Starsze Pasieczki od kilku dni ćwiczą podskoki- młodsze skrzydełka .Wg. informacji jeden ze starszych bocianków wystartował z gniazda. Kamerka bez cofki i tego nie widziałam. Dzisiaj dwa bocianki skończyły 63 dni.Powodzenia w lotach kochane.!!!

Dzisiaj nad ranem odbył się pierwszy lot młodego z tego gniazda.
Teraz latają już dwa młode. Już kilkakrotnie wylatywały i powracały do gniazda. Cudowne

Karmienia rodziców sa skromne, tylko trochę drobnicy. Rodzice są cały czas gdzieś w pobliżu. Młode widza je, śledzą co jakiś czas ich przemieszczenia. Te karmienia to zachęta do wylotu, by leciały za nimi. Młode musza tez teraz być „odchudzone”. Ich waga ciała jest trochę „ ciężka” do lotów. Potrzebowały dużo pokarmu w okresie wzrostu, obecnie dostają to co konieczne i musza się nauczyć same zdobywać pokarm. Wszystko to jest celowe by się ruszały i wyleciały z gniazda. Rodzice będą je tez dokarmiać na żerowiskach/ łąkach oraz czasami na gnieździe. Młode nie są w stanie na początku same „ upolować” tyle pokarmu, musza się tego nauczyć.
Bardzo fajnie na tym gnieździe widac to zachowanie młodych i rodziców. Prawie po każdym wylocie młodego, na gnieździe pojawia się zaraz rodzic. Robi krotki zrzut i odlatuje. Młode śledzą go. Super
Teraz latają już dwa młode. Już kilkakrotnie wylatywały i powracały do gniazda. Cudowne

Karmienia rodziców sa skromne, tylko trochę drobnicy. Rodzice są cały czas gdzieś w pobliżu. Młode widza je, śledzą co jakiś czas ich przemieszczenia. Te karmienia to zachęta do wylotu, by leciały za nimi. Młode musza tez teraz być „odchudzone”. Ich waga ciała jest trochę „ ciężka” do lotów. Potrzebowały dużo pokarmu w okresie wzrostu, obecnie dostają to co konieczne i musza się nauczyć same zdobywać pokarm. Wszystko to jest celowe by się ruszały i wyleciały z gniazda. Rodzice będą je tez dokarmiać na żerowiskach/ łąkach oraz czasami na gnieździe. Młode nie są w stanie na początku same „ upolować” tyle pokarmu, musza się tego nauczyć.
Bardzo fajnie na tym gnieździe widac to zachowanie młodych i rodziców. Prawie po każdym wylocie młodego, na gnieździe pojawia się zaraz rodzic. Robi krotki zrzut i odlatuje. Młode śledzą go. Super
Dziś - podobnie, jak wczoraj rano trójka poleciała, czwarty został i troszkę ćwiczył, jakoś nie miał odwagi polecieć. Ale wydaje mi się, ze jest gotowy! Przyleciały po 10.
Trójka znów poleciała, mała (tak myślę) została...
Trójka znów poleciała, mała (tak myślę) została...
Poranne wyloty
Czwarty pięknie szybuje, ale boi się poleciec
Rodzic przyleciał nakarmić „jedynaka” i zachęcić do wylotu. Zaraz przyleciał jakiś drugi z latających i tez chciał sobie pojeść.
Czwarty pięknie szybuje, ale boi się poleciec
Rodzic przyleciał nakarmić „jedynaka” i zachęcić do wylotu. Zaraz przyleciał jakiś drugi z latających i tez chciał sobie pojeść.
Sam jeden został w gnieździe - chyba na dyżurze
. Widziałem, że nawet odstraszał przelatujące gawrony...

POLECIAŁ DZIŚ RANO! 

Poleciały, ale stawiły się na śniadanie!
Bocianki po lotach odpoczywają i odstraszają obce bociany razem z Rodzicami w bardzo wietrznej pogodzie

Witajcie piękna bociania gromadko.Wczesnym rankiem dwa poleciały na łąkę, potem o godz.8:23 poleciały dwa następne.O godz.9:30 wszystkie cztery wróciły do gniazda. Bocianki szczęśliwych i bezpiecznych lotów kochane!!!

Przyloty czterech bocianków z łąki do swojego gniazda.Brawo bocianki- szczęśliwych i bezpiecznych lotów!!!

Cała czwóreczka rano była na łąkach. Później wróciły na obiadek.Powodzenia kochane w lotach!!!

Loty udane, wylatują i wracają!
Nasza wspaniała czwóreczka w gnieździe -obserwacja okolicy gniazda.Powodzenia kochane w lotach!!!

Cztery bocianki odlatują z gniazda i wracają.Rodziców prawie nie widać w gnieździe.Zmuszają swoje pociechy do częstych lotów. Powodzenia kochane...bezpiecznych i szczęśliwych lotów.!!!

Dzisiaj przy upalnym dniu nie zauważyłam bocianków odlatujących i przylatujących do gniazda 

Rankiem nasza wspaniała młodzież w gnieździe-potem na łąki, cieszyć się wolnością. Bocianki bardzo zżyły się ze sobą.Jeden bocianek, który nie odleciał śledził ich ruchy z gniazdka. Następnie po krótkim czasie dołączył do rodzeństwa.Szerokich i bezpiecznych lotów życzę młodym lotnikom!!!

Rankiem trafiłam na odloty i przyloty bocianków do gniazda. Mogłyby w upalnym dniu chodzić między krzaczkami i szukać robaczków. Bociusie czekają od Rodziców na smakołyki. Muszą uczyć się polowania na żerowisku ,gdyż czas szybko ucieka. Powodzenia w lotach!!!

Bocianki od 13:38 w gnieździe.Od godz. 14:20 kamerka nieczynna.

Dziś przed południem - jak zwykle puste gniazdo!
Po godz. 16 przylecieli rodzice, nawoływali. Pojawił się jeden, potem drugi - jak kończyły posiłek, przyleciał trzeci...wyjadał ze ściółki. Czwarty nie słyszał wołania!
Teraz znalazł się czwarty!
Po godz. 16 przylecieli rodzice, nawoływali. Pojawił się jeden, potem drugi - jak kończyły posiłek, przyleciał trzeci...wyjadał ze ściółki. Czwarty nie słyszał wołania!
Teraz znalazł się czwarty!
Też poleci, ale za chwilkę! 

Bocianki po lotach odpoczywają

Brawo!!! mamy czterech lotników, którzy startują z gniazda i lądują. Najpierw krótkie ćwiczenia i odlot.Puste gniazdo to smutne gniazdo.Bocianki są niezależne i cieszą się wolnością 

Przyloty naszych bocianków do gniazda. Pomyślności kochane!!!

Trafiłam na cztery czyściutkie młode bocianki w gnieździe. Rankiem były na łąkach. Powodzenia w lotach kochane!!!

Wczoraj wieczorem cztery bocianki zaprosiły do swego gniazda czterech sąsiadów gniazdujących obok .Gniazdo jest bez kamerki-tylko słychać klekotanie.Dzisiaj znowu przyleciały do naszych boćków.Widocznie towarzystwo im się podoba i razem odfruną na sejmik 

Spotkanie towarzyskie bocianków z sąsiedniego gniazda 

Wczesnym rankiem ponownie trafiłam na obce bocianki z naszymi pociechami w gnieździe. Czwóreczka z drugiego gniazda ma obrączki. Następnie stopniowo poleciały na łąki. Można zauważyć jakie one są spokojne w grupie i fotogeniczne. Mają w sobie dużo wdzięku i uroku. Co za radośc patrzeć na nie, gdyż niedługo odlecą. Ciekawi mnie czy spotkają się razem w gnieździe Rysi i Ryszarda.

Dobrej i spokojnej nocki kochane bociusie.W towarzystwie zawsze raźniej i weselej.

Wstawię nagranie z wczorajszej wieczornej wizyty bocianków sąsiadów z platformy obok naszego gniazda 
Dzisiaj bocianki na zmianę odlatywały i przylatywały do gniazda. Po południu padał deszcz.Powodzenia w lotach bocianki

Dzisiaj bocianki na zmianę odlatywały i przylatywały do gniazda. Po południu padał deszcz.Powodzenia w lotach bocianki

Przy deszczowej nocnej i dziennej pogodzie -nic ciekawego nie dzieje się w gnieździe. Bocianki odlatują i przylatują do gniazda 

Bocianki w towarzystwie sąsiadujących bocianków na zmianę odlatują i przylatują z żerowiska. Brawo kochane!!!

Bocianki większość dnia spędzają na żerowisku. Przylatują i odlatują z gniazda.Gniazda swoich pociech pilnują Rodzice. Szczęśliwych lotów kochane!!!

Od rana nie trafiłam na naszą czwóreczkę bocianków. Z rana był Rodzic. Po południu przyleciał jeden zaobrączkowany bocianek-sąsiad. Powodzenia w lotach kochane. Na sejmik myślę jeszcze nie wybierają się. 

Wg. informacji Pomagam bocianom cztery pociechy Rysi i Rysia odleciały na sejmik. Będą uzupełniać pokarm i gromadzić się w stadach. Będzie to ich pierwsza podróż życia. W gnieździe nocują młode zaobrączkowane bocianki z Ośrodka. Rodzice pilnują w dzień gniazda. Bociusie kochane życzę szczęśliwych i bezpiecznych lotów. Wracajcie do nas po kilku latach. Będziemy na was czekali!!!

W dzień gniazdo pilnuje Rysia. Pod wieczór spotkałam młodego bocianka z obrączką.

Młode bocianki na sejmiku.Gniazda pilnują Rodzice.Wzorowa para z Rysi i Rysia.Opiekowali się i troszczyli swoją czwóreczką , które wyrosły na dorodne bocianki i odleciały w pierwszą podróż swojego życia. Powodzenia kochane!!! Będziemy tęsknić za Wami.