NIETULISKO DUŻE, ŚWIĘTOKRZYSKIE
Re: NIETULISKO DUŻE, ŚWIĘTOKRZYSKIE
Tutaj też czekam na pierwszy lot, ale są jakieś leniwe. Za dobrze je Matula karmi i mają kupry za ciężkie do lotu. Musza przejść na dietę i rodzice zmusić je do lotu.
Co tutaj się dzisiaj stało? Mam problem tutaj z przekazem, ciągle się zawiesza i muszę odświeżać.
Rano były dwa maluszki i nagle od godz. 13 jest jeden.
Nie wiem czy wypadł z gniazda? Czy wyleciał z gniazda i nie potrafi wrócić ?
Rodziców udało mi się przy tym przekazie zobaczyć dwa razy. Raz samice i wieczorem samca.
Drugiego maluszka nie ma na noc

Rano były dwa maluszki i nagle od godz. 13 jest jeden.
Nie wiem czy wypadł z gniazda? Czy wyleciał z gniazda i nie potrafi wrócić ?
Rodziców udało mi się przy tym przekazie zobaczyć dwa razy. Raz samice i wieczorem samca.
Drugiego maluszka nie ma na noc

Pierwszy młody od 06. 07. nie pokazał się na gnieździe. Pod gniazdem i na razie w okolicy nikt go nie widział - wiadomości od sołtysa, który wspaniale opiekuje się bociankami i gniazdem . Sąsiedzi też go wypatrują.
Drugi odbył dzisiaj swój dziewiczy lot. Też go długo nie było. Poleciał około godz. 10:45 i przez ponad godzine go nie widziałam.
Nie wiem o której wrócił, bo nie mogłam non stop obserwowac.

Drugi odbył dzisiaj swój dziewiczy lot. Też go długo nie było. Poleciał około godz. 10:45 i przez ponad godzine go nie widziałam.
Nie wiem o której wrócił, bo nie mogłam non stop obserwowac.

Martwi mnie nieobecność drugiego młodego.Nadal nie wiadomo co się stało.
Mlody w gnieździe radzi sobie nieźle.
Troche ćwiczył, a po karmieniu znowu wyleciał w teren. Samica przebywa z młodym zaledwie 2-3 minuty. Robi szybki zrzut i odlatuje. Niczym u bocianow czarnych.
Jeżeli bocianek jest na noc sam na gnieździe, to nie znaczy że nie ma rodziców. Wiem od sołtysa, że często nocują na sąsiadującym dachu i mają go „ na oku”.
Mlody w gnieździe radzi sobie nieźle.
Troche ćwiczył, a po karmieniu znowu wyleciał w teren. Samica przebywa z młodym zaledwie 2-3 minuty. Robi szybki zrzut i odlatuje. Niczym u bocianow czarnych.
Jeżeli bocianek jest na noc sam na gnieździe, to nie znaczy że nie ma rodziców. Wiem od sołtysa, że często nocują na sąsiadującym dachu i mają go „ na oku”.
Pierwszy młody nadal się nie odnalazł.
Ten drugi lata chyba gdzieś zerować, bo jego pobyty poza gniazdem są dlugie.
Teraz kiedy jest sam na gnieździe, to śpi z nim jeden rodzic, chyba samica.
Ten drugi lata chyba gdzieś zerować, bo jego pobyty poza gniazdem są dlugie.
Teraz kiedy jest sam na gnieździe, to śpi z nim jeden rodzic, chyba samica.
Dziwne. Dzisiaj nie widziałam go ani razu by wylatywał. Nie widziałam ani jednego karmienia. Ciągle był na gnieździe i nie widziałam by coś robił. Tutaj również przeszła ulewa i nawet w gnieździe zrobiła sie mała kałuża ( całe szczęście szybko zeszła)
Czesto zawiesza mi sie przekaz. Dzis tylko raz widziałam rodzica na gnieździe jak karmił. Niestety nie wiem kto i ile było, bo miałam stop klatkę.

W ciągu dnia widziałam tylko mlodego na gnieździe. Wylatywał też w teren. Teraz, na noc przyleciał jeden z rodziców aby spędzić z nim noc.
Dzisiaj udało mi się zobaczyć samice. Ładnie nakarm8la glodn3go młodzieńca.
Został tylko jeden młody. Chyba że karmią tego drugiego gdzieś na ziemi.
Piękny jest ten młodzik. Cała mama.
Trochę poćwiczył i poleciał w teren. Nie wiem jak długo go nie było, bo była burza i nie było transmisji z gniazda. Po trzech godzinach wróciła i młody był w gnieździe. Ale kamerka nadaje że zła data i godzina Właśnie zaczął się rok 1970

Został tylko jeden młody. Chyba że karmią tego drugiego gdzieś na ziemi.
Piękny jest ten młodzik. Cała mama.
Trochę poćwiczył i poleciał w teren. Nie wiem jak długo go nie było, bo była burza i nie było transmisji z gniazda. Po trzech godzinach wróciła i młody był w gnieździe. Ale kamerka nadaje że zła data i godzina Właśnie zaczął się rok 1970

W ciągu dnia gniazdo było puste. Na noc są tylko rodzice. Czyżby młody był już w podróży?
Dzisiaj w ciągu dnia raz trafiłam na samca. Młodego nie widziałam. Chyba już wybrał się w drogę.
W ciągu dnia gniazdo puste. Wczoraj i dzisiaj widzę je tylko na noc na gnieździe.
Juz myślałam że ich nie ma. Ale wróciły bardzo późno oba bociany.
W ciągu dnia trafiłam na samice. Teraz na noc gniazdo puste. Już poleciały? Chyba nie, zobaczymy.
No pięknie, nie tylko w dzień można je zastać, ale również są oba na noc .

Jest, przyleciał już pierwszy Bocianek. Nie ma obrączek, więc musi to być samiec. Chyba, że w tym sezonie nie przyleci nasza „staruszka”
Niestety nie ma podglądu z YT, ponieważ przekaz jest za słaby i ciągle się rwie. Dopóki się to nie zmieni nie będzie przekazu z YT.
Dzisiaj przyleciała samica. Niestety nie udało mi się zrobić lepszej fotki z widoczną obrączką. Wieczorem znowu zawiesił się przekaz.
Dzisiaj przyleciała samica. Niestety nie udało mi się zrobić lepszej fotki z widoczną obrączką. Wieczorem znowu zawiesił się przekaz.
PRZEDPOLUDNIEM URZĘDOWAŁY W GNIAZDKU
POPOLUDNIU W TERENIE NA NOĆ PRZYKŁADNIE W DOMKU

WIECZORNE BOCIANIENIE
Dzisiaj jest grzanie dołka i często są razem na gnieździe.Kiedy będzie jajko? Dzisiaj?
Swoje pierwsze jajo tak głęboko zakopały w sianie, że go nie widać. Wysiaduja już od pierwszego jaja?
Przyleciała zmiana i miała być kopulacja, ale coś nie wyszło.
Przyleciała zmiana i miała być kopulacja, ale coś nie wyszło.
Widac troche pierwsze jajko. Dzisiaj wieczorem czekamy na kolejne.
Niestety w nocy transmisja była nieaktywna i nie można było obserwować bocianków.
Dzisiaj wiadomo, że samica złożyła drugie jajko.

Dzisiaj wiadomo, że samica złożyła drugie jajko.

Ale tutaj dzisiaj wieje. Ciężko im utrzymać się na stojąco. W dołku dwa jajka.
Gdzie ta samica chodziła? Już na filmiku u Gajki widać jak przylatuje, ma oblepione całe stopy/ palce