LEWKÓW
Re: BOCIANY- LEWKÓW
Arcik na jajkach. Właśnie je mieszal i sortowal. Nie wiem czy nadal są dwa czy już może trzy. Podczas mieszania ukazały się tylko dwa, ale dołek jest głęboki.
Ale mam szczęście, znowu Arcik na jajkach. Tutaj już jajek chyba nie zobaczymy, taki dołek zrobiły. Tylko rąbek mi pokazał.
Jest bardzo wietrznie, czekam aż podniesie kuper, ale nie ma chęci.
Jeszcze jakiś zapas cierpliwości mam.
Godz. 20:20
Jeszcze jakiś zapas cierpliwości mam.

Godz. 20:20
Tu będa czerwcowe maluchy w ilości nam nie znanej,ciekawe jak sobie poradzi młoda mama.

Jeszcze z tydzień będą opiekować się jajeczkami
Samica sprawuje pieczę po południu, wietrzy i przewraca jajka.
Porządki w dołku ,wietrzenie i obracanie jajeczek - widać 3
Bocianica długo dzisiaj opiekuje się jajkami ,nie widziałam zmiany ,może siedzi nadal . Arcik trochę ją i gniazdo zaniedbuje
W taki upał chciałaby już polecieć na przerwę,
Bardzo mi jej żal. Zero świeżej ściółki w gnieździe.

W taki upał chciałaby już polecieć na przerwę,
Bardzo mi jej żal. Zero świeżej ściółki w gnieździe.

Jeszcze opieka nad jajeczkami ,ale już klucie tuż
Profesja i Arcik mają pierwszego pisklaczka 

Popołudniowe karmienie pierwszego kiwaczka,w kolejnym jajku widać dziurki.

Pisklaczek o poranku. Na drugiego kiwaczka czekamy.
Jeszcze nie ma drugiego.
Przyleciała z siankiem, nakarmiła pisklęta, na chwilę na nich usiadła
i znów poleciała, zostawiając je pod opieką taty.
i znów poleciała, zostawiając je pod opieką taty.
Pisklaczki zagapiły się, mama zrzuciła papu i po chwili sama zjadła.
A dziś Profesja z Arcikiem mają już trójeczkę 

Maluszki wcinają.
Profesja to 3 letnia samiczka, obrączkowana w 2018 roku w Przygodzicach. Popołudniu ona właśnie ma dyżur w gnieździe, dość długo i kilka razy podczas moich obserwacji próbowała złapać jednego z maluszków. Mam nadzieję, że nie dojdzie do eliminacji.
Niestety są już tylko dwa, popołudniu Profesja usunęła najmniejszego. Wieczorem maluszki z Arcikiem.

19:23 Arcik odlatuje, powód zbliżający się do gniazda strażacy. Wyrzucili ciałko trzeciego maluszka oraz sporo śmieci. 21:04 powrót Arcika z kolacją dla maluszków. Wcinały z apetytem.
Maluszki z mama.
Dziś od godz.11 byłam z nimi, jeszcze były dwa maluszki. Samica miała zamiar jednego wyrzucić. Wyrzuciła chyba mniejszego. Starszy miał taką wolę życia, że człapał za nią po odrobinę cienia na skraj gniazda, kilka razy już nie było go widać, ale fiknął koziołka i znalazł się znów w dołku...Ta walka trwała do godz. 18. Sam był w gnieździe przy trawie, już przestał się poruszać... Samica go zostawiła. Przez cały czas nic nie dała ani do picia, ani do zjedzenia. Po godz 18 przyleciał samiec, na dźwięk zrzucania pokarmu mały nagle się ożywił, doczłapał do dołka i dużo zjadł! Potem samica przyniosła też coś, ale już się chyba wiele nie zmieściło. Oby jutrzejszy dzień był dobry i nie zostawili go samego bez cienia, wody i jedzenia...
Wieczór z tatą.
Wieczór z tatą.
Wieczorem zmiana .Z maluszkiem zostaje Tatko ,podał dziecku jedzenie ,sam wyjadł resztki i na koniec przykrył go
Maluszek wcinał z apetytem. Widać, że nabiera sił. Będzie dobrze 

Dzisiaj nie wygląda to dobrze,o świcie leżał sam ,nieruchomo .Teraz go wcale nie widać.

Arcik z maluszkiem, sprzątał gniazdo, ogrzewał maluszka, ale nie widziałam by go napoił lub nakarmił. Od 19:47 bocianek został sam, 20:53 przyleciała Profesja, zrzuciła sporo jedzonka, maluszek nie zareagował.
Maluszek jednak żyje, jest bardzo słaby, nie widać by był karmiony

Profesja z Arcikiem nocują w gnieździe.

Dziś też są razem.