LEUTERSHAUSEN
Re: LEUTERSHAUSEN
Bardzo lubię tu zaglądać...A to dlatego, że rodzice tu nie wyeliminowali ani jednego maluszka. Mają wszystkie dzieciaczki. To takie miłe.
Brawo rodzice.
Jest karmienie i jest odstraszanie intruza.Dzieci się uczą i truchleją
Brawo rodzice.
Jest karmienie i jest odstraszanie intruza.Dzieci się uczą i truchleją
Irena
Codziennie pada deszcz w Niemczech a na wschodzie w Polsce...Od Kwietnia tylko 1 raz padało.Czyli susza od 2 m-cy.Tu szkoda bocianków.Takie już podrośnięte.
Irena
Widać,że tu pada deszcz.Bocianki dają radę..Ale czy 5 bocianek żyje? Nie widać go.
Irena
Niestety piąty przegrał walkę o życie.Konkurencja rodzeństwa i deszczowa pogoda sprawiły ,że mały odszedł za wcześnie.
Irena
Można je obserwować godzinami...Są takie kochane i piękne. Tu opiekują się rodzice cały czas.Dziś nie widziałam by zostawały same w gnieździe.
Irena
W gnieździe jest wszystko w porządku. Rodzice bardzo dbają o bocianki. Jeszcze chyba nie zostawiają ich samych.
A przynajmniej ja nie widziałam. Bocianki mają już obrączki.
Irena
W gnieździe jest wszystko w porządku. Rodzice bardzo dbają o bocianki. Jeszcze chyba nie zostawiają ich samych.
Irena
no cóz...Miłe obrazki jak rosną zdrowe i beztroskie. Opieka jest. Nic dodać....
Irena
O każdej porze dnia są chronione przed wszystkim złymi mocami. Intruzami itp.Brawo rodzice.
Chwilę później umacnia zasieki by nie powypadały maluchy.
Chwilę później umacnia zasieki by nie powypadały maluchy.
Irena
Od 6,50 pada deszcz. Jest 8,15.Czyli całe szczęście to mały deszcz....ale jeszcze pada ....niestety coraz większy

Irena
Wczoraj wieczorem z mamą w gnieździe.
Dziś z rana z tatą w gnieździe. W tym czasie wraca mama z chwastami w dziobie .Tata wylatuje a mama zrzuca im przekąską .Tu rodzice nie zostawiają ich samych na dłuższy czas.
Dziś z rana z tatą w gnieździe. W tym czasie wraca mama z chwastami w dziobie .Tata wylatuje a mama zrzuca im przekąską .Tu rodzice nie zostawiają ich samych na dłuższy czas.
Irena
Często tu odstraszają Czyli coo aż tyle tu intruzów??/
Ależ ta młodzież jest piękna.Po prostu modele na wybiegu...
Ależ ta młodzież jest piękna.Po prostu modele na wybiegu...
Irena
Pewnie czekają na odrobinę wody lub przekąski. No i lubią sobie obserwować świat w dole gniazda .
Irena
Przejrzałam historię aż od 6 rano do 18,30 i nie wrócił z porannej wycieczki jeden z pierwszych lotników. Martwię się o niego. Rodzice są ...a młody nie wraca .. Przeważnie pierwsi lotnicy robią okrążenie i
Irena
Kilka dni temu bocianek wyleciał w swój pierwszy lot .Niestety do dziś nie wrócił do gniazda.Te o w6.47.coć wystaszylo je i dwa wyleciały nagle i niechcący z gniazda.Trzeci udawał nieżywego..
Po 10 minutach wróciły dwa i we trójkę są w gnieździe.
Po 10 minutach wróciły dwa i we trójkę są w gnieździe.
Irena
Bardzo lubię takie gniazda ,gdzie jest gromadka...spora gromadka bocianków...A niestety w tym sezonie na 150 gniazd monitorowanych tylko 2 gniazda mają po 5 bocianków.To Grimmenstheim i Papendorf .
Więcej jest gniazd z odchowanymi 4 młodymi.Może z 10 takich jest.Najwięcej jest gniazd z dwoma i jednym młodym.Dużo gniazd wcale nie odchowała zadnego mlodego.
Tu można zaliczyć do bardzo udanego odchowania.4 młode odchowano do dorosłości i gotowych do wylotu.To sukces wielki. Żadnego malucha nie wyeliminowali . Jeden odszedł z wyziębienia wskutek ...niestety bardzo złej pogody i może konkurencji rodzeństwa .Brawo bocianki...
Dziś trwa jakaś akcja..pożarnicza na sąsiednich budynkach.Pożar to chyba nie jest.Cała rodzina jest podenerwowana i wystrasza się z gniazda.Bocianki 3 szybko wróciły trzeciego na razie nie ma.Rodziców też nie widać.
Więcej jest gniazd z odchowanymi 4 młodymi.Może z 10 takich jest.Najwięcej jest gniazd z dwoma i jednym młodym.Dużo gniazd wcale nie odchowała zadnego mlodego.
Tu można zaliczyć do bardzo udanego odchowania.4 młode odchowano do dorosłości i gotowych do wylotu.To sukces wielki. Żadnego malucha nie wyeliminowali . Jeden odszedł z wyziębienia wskutek ...niestety bardzo złej pogody i może konkurencji rodzeństwa .Brawo bocianki...
Dziś trwa jakaś akcja..pożarnicza na sąsiednich budynkach.Pożar to chyba nie jest.Cała rodzina jest podenerwowana i wystrasza się z gniazda.Bocianki 3 szybko wróciły trzeciego na razie nie ma.Rodziców też nie widać.
Irena
Dzisiaj jeden z młodych bocianków wrócił ze złamaną nóżką.. Super by było gdyby udało się go złapać i zaopatrzyć. w gips.Rodzeństwo patrzy i jest zaniepokojone
Irena
O biedny ty bocianku.. Tak bardzo nam jest ciebie szkoda. Już na starcie takie nieszczęście cię spotkało. Ale jak bardzo jest przejęte tą sytuacją rodzeństwo. Widać ,że to dla nich nowa sytuacja. Pewnie chcieliby mu pomóc. Niestety wiedzą , że nie mogą pomóc.
Irena
Informacja z czatu obok kamerki na YT
„Dziś wieczorem mieszkańcy znaleźli rannego bocianka na ulicy. Najpierw powiadomili straż pożarną. Ta z kolei poinformowało dwóch członków naszego 20-osobowego zespołu, opiekuna naszego gniazda.
Młody bocian przebywa obecnie w pobliskim ośrodku ratowniczym.
Trzeba było amputować mu nogę i podać antybiotyk.
Kierownik stacji ratowniczej twierdzi , że bocian ten może później się sam wyżywić Tzn. żyć na wolności.
Można jedynie spekulować na temat konkretnej przyczyny urazu. Jeśli bocian biały włoży nogę w piorunochron to może sobie ją wyrwać.
Dla tych, którzy oglądają z dalszej odległości. Opiekujemy się ponad 200 czynnymi gniazdami w powiecie Ansbach. „
Chyba chcą z nas zrobić wariatów. Jak może bocian żyć z jedną nogą? I sam zerować?
Nie mogę czytać takich bzdur, bo się denerwuje.
Biedny bocian. On powinien teraz żyć w jakimś ośrodku rehabilitacji dla niepełnosprawnych bocianów.
„Dziś wieczorem mieszkańcy znaleźli rannego bocianka na ulicy. Najpierw powiadomili straż pożarną. Ta z kolei poinformowało dwóch członków naszego 20-osobowego zespołu, opiekuna naszego gniazda.
Młody bocian przebywa obecnie w pobliskim ośrodku ratowniczym.
Trzeba było amputować mu nogę i podać antybiotyk.
Kierownik stacji ratowniczej twierdzi , że bocian ten może później się sam wyżywić Tzn. żyć na wolności.
Można jedynie spekulować na temat konkretnej przyczyny urazu. Jeśli bocian biały włoży nogę w piorunochron to może sobie ją wyrwać.
Dla tych, którzy oglądają z dalszej odległości. Opiekujemy się ponad 200 czynnymi gniazdami w powiecie Ansbach. „
Chyba chcą z nas zrobić wariatów. Jak może bocian żyć z jedną nogą? I sam zerować?
Nie mogę czytać takich bzdur, bo się denerwuje.
Biedny bocian. On powinien teraz żyć w jakimś ośrodku rehabilitacji dla niepełnosprawnych bocianów.

Irena
Po południu ok.16 w gnieździe są 2 młode. Co ciekawe młode były obrączkowane na prawą nóżkę.Drugi jest nieobrączkowany.A rodzice mają obrączki na różnych nóżkach.Wygląda na to że to młody z obcego gniazda....lub swój,który mógł stracić obrączkę.
A o godz 20 już tylko rodzice.
A o godz 20 już tylko rodzice.
Irena