MINDEN MEISSEN
Re: MINDEN MEISSEN
Wyleciała o 14 i do 21 jej nie było.Myślałam,że nie wróci..A jednak jest jeszcze w gnieździe.
Irena
Jest jeszcze królewna w rodzinnym gnieździe . Wraca trochę poobserwuje pochodzi po gnieździe i wylatuje .
Irena
Nie ma już małej królewny. Pewnie z innymi młodymi jeszcze na sejmikach. a może pomału odlatują już.
Irena
Cały tydzień nie było przekazu.Dziś znowu mamy i nawet są rodzice królewny,która już opuściła gniazdo.
Irena
Jest jeden z bocianów.ale czy to gospodarz...nie wiem.wygląda na młodego. Zamierza nocować.
Irena
Parę minut po szóstej poleciał na łąki.Nie wiem czy to gospodarz czy inny bociek.
Irena
Nie ma bocianów, ale wróciły gęsi.
Widać bociana w gnieździe .To jest na pewno pani bocianowa.A poznaję ją po skróconym paluchu u prawej nogi.
Czekamy na pana bociana .
Czekamy na pana bociana .
Irena
Pani bocianowa dalej czeka na partnera.Na razie sama jest.Nie próżnuje i urządza dołek po swojemu.
Irena
Para umacnia więzi.
W ubiegłym sezonie przylecieli i rezydowali: Pierwszy bocian (samiec) 09.03
Drugi bocian (samica) 24.03., zaobrączkowany DEW6T240
W ubiegłym sezonie przylecieli i rezydowali: Pierwszy bocian (samiec) 09.03
Drugi bocian (samica) 24.03., zaobrączkowany DEW6T240
Wczoraj w gnieździe pojawił się samiec z obrączką na lewej nodze.Gospodyni go wygnała.Dziś po południu wylądował w gnieździe również samiec .Wygląda że to młody bociek.On a może to inny był już 28 Lutego.
Irena
Są dwa jajeczka a więc pierwsze było 26 Marca . Klucie pod koniec Kwietnia.
Irena
Wysiadują 5 jajeczek.To dużo.Ale zredukują do 2 ,bo zawsze mają 2. (Lepiej nie kracz....ktoś by powiedział.)
Gdzieś ok 30 Kwietnia klucie.
Gdzieś ok 30 Kwietnia klucie.
Irena
Wysiadują dużo jaj...Jest chyba 5. Czekamy jeszcze 21 dni...Czyli długo jeszcze.
Irena