WICINA - LUBUSKIE
Re: BOCIANY - WICINA ,LUBUSKIE
Z RANA DOSTAŁY ŚNIADANIE ,NAWET SOBIE POJADŁY
-
- MODERATOR

Maluchy większość dnia spały pod czujnym okiem rodziców .
Najmłodszy świetnie sobie radzi . Podczas karmienia nie ustępuje starszemu rodzeństwu .

-
- MODERATOR
W Wicine Bociany mają się dobrze . Maluchy rosną i wyglądają dobrze . Na tą chwilę widać że pokarmu nie brakuje . Czego dowodem jest ten obfity posiłek z dzisiejszego popołudnia
.
Bardzo lubię zaglądać do tego gniazda , może dlatego że, nic nadzwyczajnego się nie dzieje . A myślę że, to jest najważniejsze dla Bocianów .
Oczywiście robi na mnie duże wrażenie sposób w jaki się witają Bociany z Wiciny . Każdy przylot do gniazda jest akcentowany powitaniem . A szczerze mówiąc nie wiele gniazd może się tym pochwalić

Bardzo lubię zaglądać do tego gniazda , może dlatego że, nic nadzwyczajnego się nie dzieje . A myślę że, to jest najważniejsze dla Bocianów .
Oczywiście robi na mnie duże wrażenie sposób w jaki się witają Bociany z Wiciny . Każdy przylot do gniazda jest akcentowany powitaniem . A szczerze mówiąc nie wiele gniazd może się tym pochwalić

Z RANA PRZYLECIAŁA CINKA NA SWÓJ DYŻUR .PO ODLOCIE WYCINKA NAKARMILA SWOJĄ TRÓJECZKĘ .MALUSZKI MAJĄ APETYT .
-
- MODERATOR
W Wicine dzisiaj można było regulować zegarki według karmień
. Co dwie godziny karmienie
.
Maluchy miały dzisiaj obfite posiłki . A gdy jeszcze się upominały , były dokładki . I tak przez większość dnia .
Były już większe kęski z którymi nieźle sobie radziły
.
Jeżeli rodzic zauważył że któryś z gryzoni mógł sprawić problem . Natychmiast odbierali Malcom i sami zjadali . Oby obfitość w pokarm w dalszym ciągu występowała w rejonie Wiciny . To będzie dobrze

Maluchy miały dzisiaj obfite posiłki . A gdy jeszcze się upominały , były dokładki . I tak przez większość dnia .
Były już większe kęski z którymi nieźle sobie radziły

Jeżeli rodzic zauważył że któryś z gryzoni mógł sprawić problem . Natychmiast odbierali Malcom i sami zjadali . Oby obfitość w pokarm w dalszym ciągu występowała w rejonie Wiciny . To będzie dobrze

CAŁA TRÓJKA W DOBREJ FORMIE
Widzę, że nastąpiła pomyłka zdjęć - te dzisiejsze są z Jasienia, a nie z Wiciny. Obserwowałem dzisiaj gniazdo w Wicinie od 18:00, ale widziałem tylko jednego dorosłego rodzica. Czy drugi siada gdzieś poza gniazdem? A może coś mu się stało, bo maluchy zostawały same w gnieździe?
MASZ RACJĘ .KOLEŻANKA POMYLIŁA GNIAZDA - CZASAMI MOŻE SIĘ TO ZDARZYĆ.BOCIANY JUŻ MALUCHY ZOSTAWIAJĄ SAME .MOIM ZDANIEM JEST JEDNAK DWA BOCIANY .OKOŁO 17 - TEJ Z MINUTAMI POLECIAŁ ZA JEDZENIEM ,WRÓCIŁ I NAKARMIŁ .DRUGI WYLOT BYL PRZED 20 -Ą I WTEDY PRZYLECIAŁ MOIM ZDANIEM DRUGI -SAMIEC .TU ZDARZA SIĘ ŻE NA NOC ZOSTAJE TYLKO JEDNO Z RODZICÓW.
ZROBIŁAM FILMIK ,

ZROBIŁAM FILMIK ,

Chyba masz rację. Widzę, że w niektórych gniazdach młode zostają już rzeczywiście same na pewien czas. Zresztą w Wicinie często w przekazie kamery widać, szczególnie nocą, tylko jednego rodzica. Lubię to gniazdo, w zeszłym roku obserwowałem je głównie z powodu młodego bociana z krótką szyją (wada anatomiczna), który szczęśliwie dorósł i zapewne odleciał. Dzisiaj to mój pierwszy dzień uczestnictwa na tym forum, chociaż stronę obserwuję już od roku i bardzo ją polubiłem. Pozdrawiam wszystkich obserwujących gniazda i forumowiczów
Rano jeszcze z rodzicem a ok. 7,30 już same.
Uwaga bo będzie " bach".
Uwaga bo będzie " bach".
Irena
Dzisiaj obserwowałem wielokrotnie gniazdo i cały czas widzę tylo jednego rodzica... Czyżby drugiemu coś się stało? Czy jeden bocian poradzi sobie z trójką pisklaków?
Stanislaw są dwa. One się tak szybko zamieniają ze ciężko je złapać razem na podglądzie. A ponieważ zostaja maluchy same na gnieździe i często przylatuje jeden, to wyglada jakby był tylko jeden. Ale przylatują na zmianę.
Jeden bocian jest w stanie wykarmić trzy maluchy jak są już tak podrośnięte , ze mogą zostać same, nie maja puchu i nie musza być ogrzewane. Jest to jednak bardzo trudne i nie zawsze sie udaje.
Jeden bocian jest w stanie wykarmić trzy maluchy jak są już tak podrośnięte , ze mogą zostać same, nie maja puchu i nie musza być ogrzewane. Jest to jednak bardzo trudne i nie zawsze sie udaje.
Pia, dziękuję za odpowiedź i załączone zdjęcia. Próbowałem suwakiem w zapisie na YouTubie uchwycić jednoczesny pobyt obojga rodziców, ale mi się nie udało. Ważne, że Tobie się udało, co dowodzi, że rodzina w komplecie, a maluchy są bardzo zadbane i nakarmione
Gajka, filmik super, pokazujący pobyt obydwojga rodziców w gnieździe i szybką zamianę w wylocie na żer! Widocznie w Wicinie nie ma zagrażających intruzów, skoro zostawiają już maluchy same, co jest mimo wszystko wyjątkowe w porównaniu z innymi gniazdami...
-
- MODERATOR

A co do dzisiejszego dnia w Wicinie to trochę stracha nam napędziły Bociany . Właściwie to nie One tylko My . Ale najważniejsze że wszystko jest dobrze
Chcę Tutaj podziękować Gajce , Stanisławowi i Wszystkim którzy szybko wszczęli alarm . Bo choć wszystko jest dobrze , to różnie może być . Musimy być czujni

Fotki Grzesia spod gniazda

Dzisiaj młode rzadziej same, widzę, że są pod opieką któregoś z rodziców. Obojga dorosłych razem jednak nie dostrzegłem...
Pia, dziękuję za zdjęcia obydwojga dorosłych na gnieździe. Nie jest łatwo uchwycić taką sytuację u wicińskich bocianów, a przez to młode mogą sprawiać wrażenie półsierot, a tak na szczęście nie jest
. Poza tym to ciekawe, że jeden z dorosłych upodobał sobie nocowanie poza gniazdem...
Re: BOCIANY - WICINA ,LUBUSKI
To jest częsty przypadek Stanisławie. ze jeden sypia poza gniazdem, a w późniejszym czasie oboje rodziców i zostawiają gniazdo dla dzieci. Same są gdzieś w pobliżu i maja gniazdo na „oku”. Wiec to całkiem normalne. 

-
- MODERATOR

Tak jak zauważył Stanisław , Maluchy zostawały same . Ale nie były to długie okresy .
Pogoda dzisiaj znacznie lepsza niż wczoraj . Był ciepły, lecz nie upalny dzień .
Maluchy spędziły go na drzemce jedzeniu i podziwianiu świata . Choć tego pierwszego było najwięcej

Karmień było też sporo i były wymiany . Tak więc to był Naprawdę Fajny Dzień

Jak zwykle o tej porze dnia maluchy same w gnieździe. Wyczekują na przylot rodziców z pokarmem, przeciągają się i ziewają bądź siadają pionowo i rozglądają się z ciekawością
Ponownie zajrzałem tu wczesnym wieczorem i znowu zastałem maluchy same. Dopiero ok. 19:30 pojawił się jeden z rodziców z pożywieniem. Ciągle nie udaje mi się zastać obydwojga dorosłych razem, co czyni to obserwowane przeze mnie gniazdo wyjątkowym pośród innych. Wiem, że młode mogą zostawać już same w gnieździe (te akurat są niezwykle "potulne"), ale tutaj to rzeczywiście prawdziwie "zimny chów" stosowany przez rodziców. We wszystkich innych gniazdach zawsze któryś z dorosłych zostaje z młodymi, a nawet gdy zostają same, to nigdy na dłużej niż kilkanaście minut. Ale tutaj jest zupełnie inaczej. A może wicińskie bociany takie po prostu są
Przed 8:00 zastałem je same, jak zwykle rano. O 8:45 zjawił się jeden z rodziców, nakarmił, przeczesał sobie pióra i po kwadransie odleciał. Tak więc wicińskie bocianki znowu grzecznie czekają na kolejną porcję jedzenia od zmieniających się rodziców...
Zaglądałem do wicińskich bocianów kilka razy w ciągu dnia - bywały same bądź z rodzicem. O 18:12 znowu same, szeroko otwierają dzioby, bo pewnie gorąco. Bardzo blisko zbliżają się na kraj gniazda i wyglądają poza jego koronę, mam nadzieję, że instynkt powstrzyma je przed zbytnią ciekawością...
STANISŁAWIE BARDZO ŁADNIE OPISUJESZ W POSTACH CO DZIEJE SIĘ W GNIEZDZIE .WSPANIALE BY BYŁO GDYBYŚ CHCIAŁ WSTAWIAĆ ZE DWA ZDJĘCIA W SWOIM POSTACH
Gajka, próbowałem zamieścić zdjęcia (zrzuty ekranu), ale nie udaje mi się. Mają po ok. 5 MB i są za duże
O 9:00 maluchy same - jak zwykle o tej porze - czekają na powrót rodzica. Stoją blisko krawędzi gniazda, a dwa najstarsze bardzo zaciekawione tym, co na dzieje się na dole, najmłodszy trzyma się bardziej z tyłu i aż tak się nie wychyla... Nadal nie udaje mi się zastać dwojga dorosłych razem, ciągle widuję w tym gnieździe tylko jednego rodzica, choć zapewne jest wymiana...
Dzięki Dagma za zdjęcia, ale one są z Jasienia, a nie z Wiciny. W Jasieniu bez problemu trafiam na obecność dwojga rodziców, a w Wicinie nie udaje mi się
Faktycznie pomyłka
Tam zmiany następują tak szybko, że trudno wyłapać ten moment cofając przekaz. Poza tym karmi raz jeden, raz drugi bocian ale są dwa.

Bardzo dziękuję Dagma! Muszą rzeczywiście bardzo szybko się zmieniać, skoro trudno je zastać razem. Ważne, że dbają o porządne karmienie młodych, które zdrowo się chowają

-
- MODERATOR

Maluchy sporo czasu spędzają tylko ze sobą . Ale jak już w gnieździe zostaje jeden z rodziców . Daje cień i czule iska swoje dzieci .
Bocianki wyglądają zdrowo i bardzo dobrze .
Od rana do godziny piętnastej było siedem karmień i dwa pojenia . Trzeci zrzut był skromny . Pozostałe zaś wystarczające .
Zauważyłem dzisiaj że podczas dwóch zrzutów Samca , miał on bardzo duży problem . Nie były to jakieś wielkie zdobycze . Raczej drobnica . Męczył się za pierwszym razem około 8 minut . Drugim razem wyglądało podobnie , choć czasu nie mierzyłem .
Jedno jest pewne . Jak dotąd Małe nie są głodne . I to jest to

O 9:30 zastałem wicińską trójeczkę bocianich maluchów na skraju gniazda, czekających cierpliwie na rodziców z pokarmem. O 9:43 przyleciał jeden z dorosłych (chyba samiec) i je nakarmił. Po posiłku młode schroniły się w cieniu rodzica. Tutaj trudno mi odróżnić samca od samicy, bo tak szybko się zmieniają, że nie sposób dostrzec różnicę, choć zapewne samiec to ten "masywniejszy" z większymi skrzydłami...
Dzisiaj o 8:15 trójka młodych sama pośrodku gniazda. Czekają jak zwykle na przylot któregoś z rodziców z jedzeniem. Podnoszą z ciekawością głowy, bo pod gniazdem odbywa się koszenie trawy
O 15:00 zastałem całą trójkę wypoczywającą w cieniu rodzica. Widzę, że w upalną pogodę maluchy nie zostają same na dłużej...
O 15:00 zastałem całą trójkę wypoczywającą w cieniu rodzica. Widzę, że w upalną pogodę maluchy nie zostają same na dłużej...